Διάλογος για την Κοινωνία

Ιανουαρίου 3, 2009

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ – ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ : ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΗΠΑ, Η ΡΩΣΙΑ, Ο ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ., Η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ … . ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ & ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ … .

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ – ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ : ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΗΠΑ, Η ΡΩΣΙΑ, Ο ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ., Η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ … . ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ & ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ … .

 

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο εντάθηκαν μετά το πέρας της «τουριστικής περιόδου» (για να αρχίσουμε με την οικονομία και να μην την ξεχνάμε) και κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με τις τεραστίου θράσους προκλήσεις, υπερπτήσεις, δηλώσεις και παρενοχλήσεις στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι. Η ποιότητα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου έχει κάτι το νέο που μπορούν όλοι να αντιληφθούν : οι Τούρκοι δηλώνουν πλέον ότι τα νησιά αυτά τους ανήκουν καθώς ο εναέριος χώρος των κατοικημένων νησιών αντιστοιχεί ευθέως σε κυριαρχία επί του εδάφους. Μόνο όποιος κυριαρχεί επί του εδάφους έχει την κρατική κυριότητα επί του άνωθεν αυτού εναερίου χώρου.

        Για τον Τουρκικό επεκτατισμό, τον ρόλο χωροφύλακα των Η.Π.Α. στην περιοχή, την εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων και σχαστικών τάσεων τα ζητήματα είναι γνωστά. Η Τουρκική εξωτερική πολιτική όμως έχει και τα προβλήματά της και ψάχνει φίλους σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από τα σύνορά της. Στην πραγματικότητα οι φίλοι της Τουρκίας στην περιοχή είναι ελάχιστοι και δεν συνορεύουν με αυτή, Με δύο χαρακτηρισμένους προαιώνιους εχθρούς: την μεσαίας ισχύος Ελλάδα και την ισχυρότατη Ρωσία τα πράγματα για την Τουρκία στην περιοχή δεν φαντάζουν ιδιαίτερα ρόδινα. Οι ισχυρότεροι σύμμαχοι της Τουρκίας είναι οι Η.Π.Α. και το Ισραήλ. Τα δύο αυτά κράτη (κυρίως η καταρρέουσα κοσμοκράτειρα) αποτελούν όμως συμμάχους και για την Ελλάδα.

Πέραν λοιπόν των παγίων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο (πίσω από τις οποίες κρύβεται η εκμετάλλευση των πετρελαίων του) αυτό που έχει αποτελέσει σημείο τριβής στις Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις κατά τα τελευταία έτη, είναι η συμφωνία για τον ρωσικό αγωγό που θα μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο στην Μεσόγειο παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια (ήτοι τον τουρκικό έλεγχο και τα δικαιώματα διελεύσεως). Χαμένες από τον αγωγό είναι βέβαια οι Η.Π.Α. και η Τουρκία. Είναι λοιπόν σαφές ότι το σημείο τριβής και η αιτία για την συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας είναι ο ρωσικός αγωγός, αυτός που επεξεργάστηκε επί κυβερνήσεων Σημίτη και με τρομερή πίεση της Ρωσίας προς την ελληνική κυβέρνηση συμφωνήθηκε επί Καραμανλή.

Η καθυστέρηση και η ματαίωση της κατασκευής του αγωγού (που κατά πληροφορίες ήδη καθυστερεί κατασκευαστικά αδικαιολόγητα) αποτελεί σκοπό της πολιτικής της Τουρκίας και των Η.Π.Α. – ακόμα και για να προλάβουν να υλοποιήσουν τους δικούς τους αγωγούς που θα φέρνουν πετρέλαια από τον Καύκασο διαμέσου Τουρκίας.

Είναι επίσης σαφές ότι η καταρρέουσα υπερδύναμη ούτε μπορεί να στηριχθεί πλέον στον παλαιότερο συσχετισμό ισχύος στην περιοχή καθώς η Ρωσική επιρροή και ισχύς έχει πολλαπλασιαστεί, ούτε θα ήθελε να επέμβει ανοικτά σε διαμάχες που σχεδιάστηκε να εμφανίζονται ως διαφορές μεταξύ «συμμάχων» της. Κατά συνέπεια δεν έχει καμία άλλη δυνατότητα από το να  δώσει την εντολή στην επίσης θιγόμενη από τον αγωγό Τουρκία για να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στην περιοχή, ίσως και μία πολεμική σύρραξη που θα ματαιώσει την δημιουργία του αγωγού ή θα την καθυστερήσει για πολλά χρόνια. Ετσι οι τουρκικές προκλήσεις αποκτούν νόημα και περιεχόμενο και αιτιολογούνται με σαφήνεια … .

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, η ελληνική κυβέρνηση αμερικανόδουλη και πραγματικά ανύπαρκτη και στην εξωτερική διάσταση της πολιτικής της φαίνεται να στερείται παντελώς σχεδίου και αποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Ούτε καν έχει ενημερώσει τον Ελληνικό λαό, ούτε καν έχει συζητήσει σοβαρά τα ζητήματα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ή Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελληνική κυβέρνηση ανύπαρκτη ουσιαστικά και μεταπράτης των μεγάλων συμφερόντων ιδιωτικών και κρατικών κρύβεται και βρίσκεται πάντα στην ουρά των εξελίξεων. Καμία πρόνοια, καμία προετοιμασία και δεν θα ήθελα να σκεφτώ ότι η συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου, συνεπακόλουθο μιας συγκυριαρχίας, που κάποτε πρότεινε ο πατέρας της νυν υπουργού Εξωτερικών, βρίσκεται προ των πυλών κατόπιν σχεδίου σύρραξης και μετέπειτα διεθνούς συνθήκης. Στην περίπτωση αυτή δεν θα μιλούσαμε πια για ανικανότητα … .

Μπροστά στην αδικαιολόγητη βουβαμάρα της ελληνικής κυβέρνησης, μόνο ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στα γεγονότα με την αξία και την σημασία την οποία έχουν και σπεύδει να μεταβεί στο Αγαθονήσι για τον αγιασμό των υδάτων … . Ο Κάρολος Παπούλιας τιμά τον εθνικό του ρόλο και θέλει να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας που οφείλει ένα κράτος να προσφέρει στους πολίτες του, εκεί όπου η ελληνική κυβέρνηση αποτυγχάνει συστηματικά. Όμως στο θέμα της μετάβασης θα επανέλθω κατωτέρω.

 

Οι Ρώσοι που είναι βέβαιο πως γνωρίζουν πολλά για τις κινήσεις στο διεθνές επίπεδο και τις προβοκατόρικες προκλήσεις των Αμερικανότουρκων, με δική τους πρωτοβουλία έστειλαν στην περιοχή το υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσώφ» (έμφορτο με υπερσύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη Sukhoi) και συνοδευτικά πλοία και ζήτησαν την δέσμευση περιοχής του Αιγαίου στα Δωδεκάνησα προκειμένου να διεξαγάγουν ασκήσεις στις επόμενες ημέρες. Είναι βεβαίως γνωστό ότι αεροναυτικές ασκήσεις μέσα στο καταχείμωνο και με 10 μποφόρ αποφεύγεται να διεξάγονται και δεν είναι συνηθισμένες. Βέβαια η ίδια η κάθοδος αεροπλανοφόρου και η διεξαγωγή ασκήσεων στην περιοχή του FIR Αθηνών, είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. 

Μήπως αυτό μας λέει κάτι για το τι τελικά γνωρίζουν οι Ρώσοι ως προς τις προθέσεις των Η.Π.Α. και των Τούρκων και το σημαίνει η ισχυρή παρουσία τους αυτή την εποχή στο Αιγαίο λίγες δεκάδες ναυτικά μίλια από την περιοχή της κρίσης;.

Για την επικίνδυνη γύμνια της κυβέρνησης Καραμανλή δεν έχω να προσθέσω πολλά, όσο πιο γρήγορα απαλλαχθούμε από αυτή τόσο το καλύτερο για όλους μας … . Είναι παγκόσμιος ουραγός σε όλα. Αντί να προλαμβάνει και να σχεδιάζει κινήσεις και πρωτοβουλίες βρίσκεται πάντα τελευταία και χωρίς εθνικό σχέδιο απέναντι σε όσα άλλοι σχεδιάζουν και εφαρμόζουν. Αντί να σχεδιάζει εκ των προτέρων τις κινήσεις της και να διαμορφώνει ενεργές συμμαχίες στην περιοχή εκμεταλλευόμενη τους συσχετισμούς ισχύος σύρεται τόσο από τις Η.Π.Α. (κυρίως) όσο και από την Ρωσία. Το ζήτημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να της έχει εμπιστοσύνη.

Όμως λύσεις που θα διασφαλίζουν την ειρήνη στο Αιγαίο υπάρχουν και είναι σαφείς και ασφαλέστερες από την ελληνική μόνο απειλή για κλείδωμα των τουρκικών αεροπλάνων ως στόχων πυραυλικών συστημάτων ή την κατάρριψή τους (βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση ούτε τούτο το αυτονόητο δεν έπραξε).

Η λύση που συνδέεται με τον αγωγό και τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων λέγεται Ρωσία. Επιβεβλημένη για την αποτροπή των Τουρκικών και Αμερικανικών επιδιώξεων θα ήταν περαιτέρω σύσφιξη των ΕλληνοΡωσικών σχέσεων με την διεξαγωγή κοινών αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κάθε μήνα, τον ελλιμενισμό Ρωσικών πολεμικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια του Αιγαίου και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Θράκη.

Πέρα από τα ιστορικά διδάγματα (η Ρωσία αν και είχε την δυνατότητα, ποτέ δεν επιβουλεύτηκε χώρους κατοικούμενους από Ελληνες, ας θυμηθούμε τους Ρωσο-τουρκικούς πολέμους …) πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εποχές αλλάζουν στον συσχετισμό υπερδυνάμεων και οι Η.Π.Α. στην παρούσα φάση και για πολλά χρόνια θα το σκεφτούν σοβαρά (εάν έχουν και την οικονομική δυνατότητα) να διεξαγάγουν ή να εμπλακούν σε μία τόσο σοβαρή σύρραξη.

Βεβαίως ο καταρρέον Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και καπιταλισμός μπορεί να αναζητήσει διεξόδους σε πολέμους, όμως αυτούς θα τους πράξει εφόσον τους έχει σχεδιάσει καλά και είναι σίγουρος για τις δυνατότητες νίκης. Η αποτυχία των Η.Π.Α. στην Γεωργία έδειξε πολλά για τις δυνατότητές όλων των εμπλεκομένων και έκοψε την φόρα πολλών επικίνδυνων «γερακιών».

Για την Τουρκία, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος των Η.Π.Α. στην περιοχή, η παρουσία Ρωσικών δυνάμεων είναι σαφής αποτρεπτικός παράγοντας και με ανοικτό το μέτωπο του Κουρδιστάν, το μόνο που θα σκεφτόταν ένας εχεσίφρων Τούρκος για το ενδεχόμενο ενός ΡωσοΕλληνοΤουρκικού πολέμου θα ήταν καταστροφή και διάλυση του ετερόκλητου μορφώματος του νεοτουρκικού κράτους.

        Είναι συνεπώς επιβεβλημένη την εποχή αυτή των προκλήσεων και με το βλέμμα στο μέλλον η έμπρακτη σύσφιξη των ΕλληνοΡωσικών σχέσεων με την διεξαγωγή πολύπλευρων γυμνασίων για να καταλάβουν κάποιοι ότι ο καιρός των αφεντικών και των σερίφηδων παρήλθε και πως δεν μπορούν να προκαλούν προβλήματα και εντάσεις, όποτε αυτοί θέλουν χωρίς να έχουν συνέπειες. Μόνο και μόνο η προειδοποίηση που θα λάβουν από μία τέτοια πρόταση θα είναι σαφής και σαφέστερη δεν γίνεται : Σταματήστε να παίζετε με τους λαούς, Σταματήστε την εκμετάλλευση.

 

        Η κάθοδος του Καρ. Παπούλια στο Αγαθονήσι (όπου δεν κατοικούν μόνο κοινοί πολίτες) πέρα από μία πράξη εθνικού θάρρους και στήριξης των κατοίκων (πάλι απούσα και ουραγός η κυβέρνηση) πρέπει να ειδωθεί με πολύ σκεπτικισμό.    Ναι μεν είναι μια τεράστιας εθνικής σημασίας ενέργεια (όπως φαίνεται έγινε με δική του πρωτοβουλία), αλλά δίδει στους Αμερικανότουρκους την ευκαιρία μιας πολύ σημαντικής προβοκάτσιας στην περιοχή. Την δημιουργία θερμού επεισοδίου τρίτου βαθμού, το οποίο δεν μπορεί να εκτιμηθεί ως παραβίαση και αναχαίτιση, ούτε να αντιμετωπιστεί με διαβήματα. Εάν οι Τούρκοι «απαγορεύσουν» την προσέγγιση πλωτών ή εναέριων μέσων ή την έξοδό τους, εάν ακόμα πραγματοποιήσουν υπερπτήσεις την ώρα που θα βρίσκεται εκεί ο Καρ. Παπούλιας, ο αρχηγός του Ελληνικού κράτους, οι απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν παρά μόνο βίαια και με στρατιωτικά μέσα. Ο,τιδήποτε άλλο θα αποτελεί de facto συνθηκολόγηση.

Εάν λοιπόν ο σχεδιασμός του είναι ένα θερμό επεισόδιο αποκτούν την απόλυτη ευκαιρία να το πράξουν και να επιταχύνουν τις εξελίξεις όπως τις έχουν σχεδιάσει. Αυτό μία εποχή που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει τίποτα και είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

        Ισως, εάν ο σχεδιασμός αυτός δεν υπάρχει, να πρέπει να αιφνιδιάσουμε τους Τούρκους με την ματαίωση της επίσκεψης για «λόγους υγείας» (στην εξωτερική πολιτική πρέπει να είμαστε και απρόβλεπτοι ως προς τα μέσα και τις κινήσεις) ή να καλέσουμε την μοίρα του Ρωσικού στόλου να παραστεί στο Αγαθονήσι για την κοινή ορθόδοξη τελετή του αγιασμού των υδάτων κατά την εορτή των Θεοφανίων.

        Αυτό θα έδινε ένα μάθημα σε πολλούς … .

      

        Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πράξει τίποτα από τα ανωτέρω, απλά τα γράφω για να καταλάβουμε που μας έχουν φτάσει και πόσο επικίνδυνοι για την Ελλάδα όλων μας είναι … .

Advertisements

6 Σχόλια »

 1. Βγάλε αγόρι μου τις παρωπίδες απο τα μάτια σου.
  Γίγαντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίς για το ταξίδι στο Φαρμακονήσι , ανύπαρκτος ο Καραμανλής.
  Απο τις 24/12/2008 δόθηκε η άδεια για Ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή της Ρόδου.
  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την έδωσε?
  Έχει περάσει καθόλου από το πράσινο μυαλό σου η περίπτωση να λειτουργούν από κοινού οι Πολιτικοί παράγοντες της Ελλάδας μπροστά στις προκλήσεις των Τούρκων?

  Σχόλιο από giannakopoulos — Ιανουαρίου 3, 2009 @ 10:40 πμ | Απάντηση

 2. Πρώτα από όλα όταν γράφεις σε ένα blog, ειδικά προσώπων που δεν γνωρίζεις, οφείλεις να είσαι πιο σεμνός στις εκφράσεις σου. Πράσινα μυαλά και παρωπίδες δεν υπάρχουν … . Μάλλον εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια … .
  Η πληροφόρησή σου για τις 24/12/2008 (εάν είναι ακριβής) δείχνει ότι βρίσκεσαι βαθειά μέσα στο μηχανισμό, καθώς η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ φαίνεται να εκδόθηκε προχθές.
  Ομως τίποτα δεν αλλάζει σε όσα γράφω και εάν δεν θέλεις να τα εννοήσεις μην το κάνεις, δεν χρειαζόμαστε στην χώρα αυτή πιόνια μηχανισμών, αλλά σκεπτόμενους ανθρώπους.
  Είναι σαφές ότι η κίνηση αυτή είναι κίνηση των Ρώσων και όχι κίνηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που είναι επικίνδυνα ανύπαρκτη (οι κινήσεις των αεροπλανοφόρων δεν γίνονται σε μία ημέρα). Ούτε βέβαια διαπιστώθηκε λειτουργία κοινής εξωτερικής πολιτικής. Εάν έγινε μυστικά κάτι τέτοιο, πέρα από τον παράνομο χαρακτήρα του πράγματος, αποκαλύπτεται η συνολική ανικανότητα του πολιτικού κόσμου.
  Μια πραγματική εξωτερική πολιτική θα είχε και τις πληροφορίες της και (κυρίως) θα ήταν σχεδιασμένη εδώ και καιρό, ώστε να αντιλαμβάνεται έγκαιρα, να εκμεταλλεύεται τις αντιθέσεις των μεγάλων δυνάμεων και να εμπνέει ασφάλεια στον ελληνικό λαό.
  Η ελληνική εξωτερική πολιτική επι Ν.Δ. – θυγατρός Μητσοτάκη είναι το απόλυτο μηδέν.
  Μην μου γράψεις για το «Βέτο» στο Βουκουρέστι γιατί αυτό θα μπορούσα να το πω και εγώ, το κορυφαίο ζήτημα είναι σε ποιά διεθνή ανυποληψία βρισκόμαστε ώστε να τεθεί το ζήτημα των Σκοπίων από τους «συμμάχους» ;
  Οσο για τον αγωγό είναι πλέον γνωστό ότι η σύμβασδη υπογράφηκε μετά από τεράστιες πιέσεις – εκβιασμούς του Πούτιν για το φυσικό αέριο … .
  Οσο για το Σινούκ με τον Πατριάρχη πολλά έχουν γραφτεί, με δεδομένη την ταυτόχρονη επίσκεψη του Πούτιν στο Αγιο Ορος … .
  Ομως και επανερχόμενος στο σήμερα δεν θα μπορούσα να εννοήσω ως προστασία του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων το γεγονός ότι τουρκικά αεροπλάνα έφθασαν πάνω από το πεδίο βολής της Ανδρου !!!. Μήπως ως ειδήμων μπορείς να πληροφορήσεις τους φίλους Ελληνες, πόσα λεπτά απέχει η Ανδρος από την Αθήνα για ένα μαχητικό αεροσκάφος ;
  Ποιές ήταν οι ελληνικές αντιδράσεις σε όλα αυτά ; διαβηματάκια του ΥΠΕΞ ; Ρίγη συγκίνησης και εθνικής αποφασιστικότητας με διατρέχουν από την αποφασιστική αντίδραση … .
  Πρέπει να καταλάβουμε όλοι τι μας συμβαίνει και πως και πόσο μας μετράνε οι Τούρκοι και οι ΗΠΑ.
  Αλήθεια το σύστημα ραντάρ και τα ραντάρ στα νησιά τι παιχνίδι παίζουν στο τάβλι;
  Κάποτε υπηρετώντας την θητεία μου άνοιξα την κλίμακα ενός παλιού ραντάρ και είδα τι πετάει στην Τουρκία … για άλλους είναι δύσκολο να παρακολουθήσουν πορείες … .
  Αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά το στράτευμα και οφείλει να το λύσει ουσιαστικά, η ουσία είναι ότι τρέχουμε για μία ακόμα φορά καταϊδρωμένοι να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις … .
  Ευτυχώς που το «Κουζνετσώφ» έχει μαζί του και μερικά υποβρύχια … .
  Εάν θέλεις μεγαλύτερη ενημέρωση διάβασε κανένα ρώσικο Μ.Μ.Ε. .

  Σχόλιο από dimkaramitsas — Ιανουαρίου 3, 2009 @ 12:01 μμ | Απάντηση

 3. Α! και που είσαι να πας να κατοικήσεις στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι να περνούν 60 μέτρα πάνω από το κεφάλι σου τα F-16 με την ημισέληνο με πυραύλους και βόμβες και να τρίζουν τα τζάμια. Τότε θα το καταλάβεις καλύτερα … .
  (Μόνο και μόνο η υπέρπτηση πολ. αεροσκαφών πάνω από κατοικημένη περιοχή και σε χαμηλό ύψος αποτελεί παραβίαση διεθνών κανόνων … .).

  Σχόλιο από dimkaramitsas — Ιανουαρίου 3, 2009 @ 12:19 μμ | Απάντηση

 4. Τελικά οι Τούρκοι σεβάστηκαν την παρουσία του Κ. Παπούλια στο Αγαθονήσι.
  Περίμεναν την επόμενη ημέρα όμως για να προκαλέσουν και πάλι, σε συνδυασμό με την διακοπή των Ρωσικών ασκήσεων.
  Είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες που ξεκινούν και πάλι (πιο νότια) οι Ρωσικές ασκήσεις … .
  Για την Ελλάδα και για μία πολιτική που πατάει πάνω στις επιδιώξεις των ισχυροτέρων κρατών στην περιοχή και στην φιλία των λαών, το πολύπλευρο άνοιγμα προς την Ρωσία είναι σήμερα μονόδρομος. Τούτο δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαρραγούν οι σχέσεις με τις Η.Π.Α., αντίθετα πρέπει να γίνουν περισσότερο «ισότιμες» και αυτό πρέπει να το καταλάβουν πρώτα οι Αμερικάνοι. Εάν η γεωστρατηγική μας θέση και εν γένει η χώρα μας έχει για τις Η.Π.Α. δευτερεύουσα σημασία και χαρακτήρα πελατειακής εξάρτησης, πρέπει και μπορούμε σήμερα να δοκιμάσουμε και την σχέση με την Ρωσία. Η σχέση των λαών μας είναι δομημένη φιλικά εδώ και αιώνες.

  Σχόλιο από dimkaramitsas — Ιανουαρίου 8, 2009 @ 9:30 πμ | Απάντηση

 5. Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο δυστυχώς συνεχίζονται. Στην Θράκη κλιμακώνεται η «ενεργητικότητα» των τουρκόφωνων. Μέρα με την ημέρα γίνεται αντιληπτό ότι υφίσταται οργανωμένο σχέδιο. Πως δεν είναι απλά κάτι τυχαίο ή ένας εκνευρισμός (τουρκιστί τσαμπουκάς) των Τούρκων για την εξέλιξη νατοϊκής άσκησης. Η άσκηση τελείωσε εδώ και ημέρες … .
  Εχω καταδείξει το ζήτημα του αγωγού πετρελαίου ως κρίσιμο … .
  Μπροστά στο επιθετικό σχέδιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αμήχανη. Δεν αντιδρά σε κανένα επίπεδο.
  Τουλάχιστον επίσημη δήλωση ουσιώδους αντίδρασης δεν έχουμε.
  Δεν θεωρώ και δεν αποτελεί ουσιαστική αντίδραση το διάβημα ή η διαμαρτυρία τηε τυπικής διπλωματικής οδού.
  Χρειάζεται σαφής ενεργοποίηση προς πάσα κατεύθυνση και ουσιαστική τακτική στα επίπεδα της διπλωματίας και της αμυντικής θωράκισης.
  Πρώτα από όλα ο Νατοϊκός και ο Αμερικανικός παράγοντας που στέκεται τυπικά απαθής και ουσιαστικά στηρίζει (εάν δεν υποδαυλίζει ή προκαλεί) τις ενέργειες της Τουρκίας. Το θέμα του αγωγού θίγει ουσιαστικά πρωτίστως τα συμφέροντα της Τουρκίας και τον στρατηγικό ρόλο των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου. Τα συμφέροντα των Αμερικανών θίγονται αλλά ποιοτικά σε διαφορετικό βαθμό: απλά ένας ανταγωνιστής βρίσκει μία διέξοδο … οι αγωγοί αμερικανικών συμφερόντων δεν θίγονται. Εάν το ζήτημα είναι η παραγγελία των JFK (νέας γενιάς πολεμικών αεροσκαφών) και από την Ελλάδα πρέπει οι Η.Π.Α. να κατανοήσουν ότι δεν είναι αυτός ο ορθός τρόπος πίεσης, καθώς υπάρχει σοβαρός ανταγωνιστής, η Ρωσία, που έχει άμεση επαφή με την περιοχή μας.
  Πρέπει συνεπώς να εννοήσουν οι Αμερικανοί και να τους δηλωθεί ρητά ότι με την τακτική αυτή το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να μας φέρουν ακόμα πιο κοντά στους Ρώσους και να απολέσουν ουσιαστικά ένα σύμμαχο. Το μόνο που τους μένει είναι να αλλάξουν τακτική … .
  Στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί διακατέχονται από την αλαζονεία της υπερδύναμης και είναι πιθανόν να στηρίξουν το παγκόσμιο imperium που επιδιώκουν να διατηρήσουν με μία τουρκική επίθεση – τιμωρία κατά της Ελλάδας.
  Ειναι σαφές πως η ισχυροποίηση της Ρωσίας και η άμεση φιλική της διάθεση (για τα δικά της συμφέροντα) προς την Ελλάδα πρέπει να εκτιμηθεί και να αξιοποιηθεί δεόντως σε κάθε επίπεδο. Πολιτικό και αμυντικό. Η Ρωσία τουλάχιστον στην περιοχή μας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική και αποτελεί σήμερα την μόνη ουσιαστικά αποτρεπτική δύναμη για κάθε πιθανό σχέδιο των Τούρκων (και των Η.Π.Α.).
  Η περαιτέρω ενεργοποίηση της παρουσίας της στην Ελλάδα είναι δυνατόν να σημάνει νέες δυνατότητες και νέους στρατηγικούς ρόλους της Ελλάδας στην περιοχή. Τουλάχιστον οι «παραδοσιακοί» σύμμαχοι θα παύσουν να μας θεωρούν δεδομένους και να εξακολουθούν την πολιτική της καταφανούς στρατηγικής και πολιτικής υπέρθεσης της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.
  Το πρόβλημα είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές των στρατιωτικών προκλήσεων δεν αρκεί η πολιτική στήριξη, αλλά οι πολιτικές δυνατότητες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην στρατιωτική αποτρεπτική ισχύ. Ξαναμπαίνουμε δηλαδή στο παιχνίδι των εξοπλισμών … .
  Σήμερα με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης (και σε σημαντικό βαθμό και της προηγούμενης) σημαντικά οπλικά συστήματα τα οποία χρυσοπλήρωσε με τον ιδρώτα του ο ελληνικός λαός είναι σχεδόν άχρηστα !!!. Χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση ποιοτική και ουσιαστική για να υπάρξει ισορροπία στο Αιγαίο.
  Χρειάζεται και η «ασφάλεια» των πολλαπλών πηγών. Μία «καθυστέρηση» στην παράδοση ανταλλακτικών ή όπλων μπορεί να στοιχίσει πολλές ζωές και μία άδοξη κρίσιμη και σημαντική για το μέλλον ήττα.
  Είναι σαφές ότι πέρα από την σύσφιξη των σχέσεων με την Ρωσία και την συχνή παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις τουρκικές και λοιπές προθέσεις, χρειάζεται να επαυξηθεί η αποτρεπτική δύναμη του ελληνικού στρατού και να υπάρξει η ασφάλεια των πολλαπλών πηγών τροφοδοσίας. Εννοώ ότι μπορούμε ή οφείλουμε πλέον για την αμυντική θωράκισή μας να «αποτολμήσουμε» μια παράλληλη προμήθεια εξελιγμένων αεροσκαφών και από την Ρωσία, πιθανά και αρμάτων μάχης και πυραύλων, εκεί όπου η Ρωσία υπερέχει των Η.Π.Α., ώστε να χρειάζεται μεγάλη περίσκεψη από την Τουρκική πλευρά ή άλλους κάθε φορά που θα θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια στο Αιγαίο.
  Το ζήτημα είναι ότι η Ρωσία «αγκαλιάζει» και την Τουρκία … .

  Σχόλιο από dimkaramitsas — Ιανουαρίου 9, 2009 @ 10:25 πμ | Απάντηση

 6. ΤΑ ΛΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΑΚΟΥΕΙ ΟΜΩΣ.
  ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟ ΤΣΙΠΑ,ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΞΕΡΟΥΝ.
  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ(ΦΑΡΜΑΚΑ,ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ,ΦΕΡΥ ΜΠΟΤ) ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ (ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΥΝΑΜΕ ΑΠΟ ΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ) ΜΑΚΑΡΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΥΓΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΦΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ.
  ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ,ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ

  Σχόλιο από ΕΙΡΗΝΗ — Ιανουαρίου 18, 2009 @ 4:20 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: