Διάλογος για την Κοινωνία

Νοέμβριος 17, 2008

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Filed under: ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ — dimkaramitsas @ 9:21 μμ
Tags: , ,

Δημοσιεύτηκε στο blog του ΙΝΚΑ (ν. ΙΝΚΑ)

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

ΜΕΡΟΣ Α’

1. Κάποια από όσα αβάσιμα ισχυρίζεται η ΔΕΗ Α.Ε. , η ΡΑΕ και η Κυβέρνηση:

 

Μέσα από την ανοικτή διαμάχη της ΔΕΗ Α.Ε. με την κοινωνία που οδήγησε την ένωσή μας στην ανοικτή δικαστική διαμάχη με αυτή, σταχυολογούμε για την ενημέρωση του ελληνικού λαού τα ακόλουθα:

 

Α. Τελικά γιατί θέλει η ΔΕΗ Α.Ε. αυξήσεις ;

 

            Την μία μας λένε ότι οι αυξήσεις είναι αναγκαστικές λόγω αυξήσεως της τιμής των καυσίμων, την άλλη ότι θέλει να κάνει «επενδύσεις».

            Πέρα από την έκδηλη αντίφαση και αντινομία των αιτιολογιών, απαντάμε επί της ουσίας :

 

          Η τιμή των καυσίμων πέφτει ραγδαία και σε λίγες ώρες το πετρέλαιο Brent θα είναι κάτω από τα 50 δολάρια Η.Π.Α. Αντίστοιχα μειώνεται και η τιμή του φυσικού αερίου. 

 

          Οι πελάτες μιας Α.Ε. δεν είναι επενδυτές. Από την ώρα που η ΔΕΗ μας, η ΔΕΗ του ελληνικού λαού έγινε Α.Ε, ας φροντίσουν οι μέτοχοι της να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά της σχέδια.

 

           Οι καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώνουν το κόστος εσφαλμένων και αντικοινωνικών πολιτικών και επιχειρηματικών επιλογών. Δεν μπορεί το κόστος της ιδιωτικοποίησης να μετακυλύεται στους καταναλωτές, ειδικά όταν πρόκειται για αγαθό άμεσης βιοτικής ανάγκης.

 

           Η ΔΕΗ Α.Ε. απέχει από κάθε επένδυση σε νέες μονάδες εδώ και 6 τουλάχιστον χρόνια για να στρώσει το χαλί σε μεγαλοϊδιώτες να μπουν στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας. Ενεργούν συνεπώς οι διοικήσεις της ΔΕΗ Α.Ε. και η κυβέρνηση εις βάρος των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων.

 

          Το πρόγραμμα νέων επενδύσεων «ανακαλύφθηκε» πρόσφατα για να στηρίξει άνοδο των τιμών και περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια και στην ΔΕΗ Α.Ε. . Αντί να επενδύουν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θέλουν να επενδύσουν σε εισαγόμενο λιθάνθρακα !!!, δηλ. σε «βρώμικο» καύσιμο.

           Η ΔΕΗ παρουσίασε το 1ο τρίμηνο του 2008 μεγάλη κερδοφορία που ξαφνικά μετατράπηκε σε ζημίες και με την πρωτοφανή εισαγωγή δυσμενών προβλέψεων για το τέλος του έτους. Αποτέλεσμα χρήσης με ζημίες σημαίνει μεταξύ άλλων ευχέρεια ιδιωτικοποίησης και δικαίωμα κατάργησης των εργασιακών συλλογικών ρυθμίσεων. Το 470 εκατ. κέρδη του 2003, τα  500 εκατ. κέρδη του 2004, τα 222 εκατ. του 2007, όλα χρήματα των Ελλήνων πολιτών – καταναλωτών, αντί να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, «εξανεμίστηκαν» και μετατράπηκαν σε «ζημίες» και παραγωγική επενδυτική απραξία.  

   

Συμπέρασμα από τα ανωτέρω (και δεκάδων άλλων που μπορούν να γραφτούν)  :

Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι άμεση απόρροια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε., ιδιωτικοποίησης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και της μεγάλης κερδοφορίας ιδιωτών εις βάρος της ΔΕΗ και του Ελληνικού Λαού – καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.  

 

2. Περαιτέρω Αντινομίες και Αβασιμότητες

 

           Η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα για την ελληνική οικογένεια είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη.

 

Η ΔΕΗ ΑΕ ισχυρίζεται ότι έχουμε το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη μεταχειρίζεται για αυτό στοιχεία της Eurostat της 31/12/2006. Τα στοιχεία αυτά έχουν ανατραπεί άρδην από τις τεράστιες και απανωτές αυξήσεις που έχει επιβάλλει η ΔΕΗ Α.Ε. τα έτη 2007 και 2008. Σύμφωνα με την ανάλυση και αναπροσαρμογή των στοιχείων της Eurostat  που πραγματοποιήσαμε, ο Ελληνας καταναλωτής πληρώνει πλέον μία από τις ακριβότερες ηλεκτρικές ενέργειες στην Ευρώπη. Για μία μέση Ελληνική οικογένεια με χαμηλή κατανάλωση (1.500 Kwh ανά τετράμηνο) η μέση προ Φ.Π.Α. τιμή είναι ήδη 0,11217 ανά KWh, (και προσθέστε ένα από τους μεγαλύτερους Φ.Π.Α. στην Ευρώπη !!!).   

 

           Η ρήτρα καυσίμων επιβάλλει μείωση της τιμής του ρεύματος

 

Η ρήτρα καυσίμων που θέσπισε η κυβέρνηση εξέλαβε χαμηλές τιμές βάσης  για να μπορεί εύκολα να δικαιολογήσει άμεσες, υπέρογκες και αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Την τυπική ευθύνη για αυτό φέρουν η ΡΑΕ και το Υπουργείο. Για την ουσιαστική θα αποταθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Η ΔΕΗ με ανακοίνωση τύπου, της 6/11/2008, που αναφέρεται στην ρήτρα καυσίμων, αναφέρει πως όταν θεσπίστηκε η ρήτρα καυσίμου, το Νοέμβριο του 2007, η τιμή του αργού πετρελαίου ήταν δήθεν 78 δολάρια το βαρέλι και το Ευρώ ήταν στα 1,47 δολλάρια. (ήτοι κατά τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ : 53,06 Ευρώ το βαρέλι). Αυτό σημαίνει ότι μετά την αύξηση ή μείωση της τιμής κατά 10% ενεργοποιείται η ρήτρα καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι με τιμή καυσίμου μεγαλύτερη των 86 δολαρίων (αντίστοιχα 58,2 Ευρώ) θα είχαμε αύξηση και με τιμή κάτω των 70,2 δολαρίων (ή 47,6 Ευρώ) θα είχαμε υποχρέωση μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως ανακριβή.

Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα http://www.ypan.gr/flash_fuel/kafsima/GRAF_XORAS.htm  η πραγματική τιμή του αργού πετρελαίου το Νοέμβριο του 2007 κυμάνθηκε μεταξύ 88,49 και 95,45 δολάρια / βαρέλι  (μέση τιμή ήταν περίπου 92 δολ. και όχι 78 δολ., όπως διατείνεται η ΔΕΗ).

 Η μέση τιμή του Ευρώ ήταν τον μήνα Νοέμβριο 2007,  1,46 δολ. Η.Π.Α. .  

Συνεπώς, η πραγματική τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου ήταν το Νοέμβριο του 2007, πολύ ανώτερη : 63,01 Ευρώ το βαρέλι. Αυτή είναι η πραγματική, η αληθής  τιμή αναφοράς και όχι τα 53 δολ, ανά βαρέλι.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα κατ’ εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων η ΔΕΗ ΑΕ οφείλει να προβεί σε άμεση μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς σήμερα, Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent είναι 40,82 Ευρώ !!!. (51,16 δολάρια Η.Π.Α. δηλ. σήμερα σε Ευρώ  Χ 1,2530 η ισοτιμία της προηγ. ημέρας).

Αυτό σημαίνει (63,01 – 40,82 = 22,19 € μείωση), ότι έχουμε μείωση τιμής πετρελαίου σε ποσοστό 35,2 %.

Αυτό σημαίνει ενεργοποίηση της ρήτρας καυσίμου υπέρ του καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την αύξηση των τιμών του καυσίμου την πλήρωσε ακριβά ο καταναλωτής με τις τεράστιες αυξήσεις των ετών 2007 -2008, που κατατρώνε το εισόδημά του πολύπλευρα. Ηλθε η ώρα των αντίστοιχων μειώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και παντού.   

Αντίστοιχα ισχύουν και για τις τιμές φυσικού αερίου και μην επικαλεστεί η ΔΕΗ Α.Ε. υψηλές τιμές προηγούμενης προμήθειας γιατί έχουμε ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που αποδεικνύουν και «εσφαλμένες» επιλογές, οι οποίες δεν είναι υπέρ της διοίκησής της. 

 

           Οι προμήθειες ενέργειας από τρίτους κατατρώγουν την ΔΕΗ και τους Ελληνες πολίτες – καταναλωτές

 

Με την δική μας καθαρή λογική βλέπουμε ότι, οι προμήθειες της ΔΕΗ σε ηλεκτρική ενέργεια από τρίτους, ήταν το 1ο εξάμηνο του 2004 αξίας 74.569.000 Ευρώ και το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008 αξίας : 461.419.000 Ευρώ !!!.

Τα χρήματα αυτά επιβαρύνουν τον Ελληνα καταναλωτή και μεγάλο μέρος τους μπαίνει σε τσέπες ιδιωτών. Είναι γνωστή η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατά παντός υπευθύνου.

 

          Μετά τις αντινομίες, τις μη επενδύσεις σε ΑΠΕ και το «επενδυτικό χαλί» προς τους ιδιώτες μας καλούν να πληρώσουμε εμείς και το πρόστιμο για την ρύπανση του περιβάλλοντος.

            Απαντούμε κατηγορηματικά: Δεν πληρώνουμε ως κοινωνία και ως καταναλωτές τις αντινομίες και τα σφάλματα μιας ιδιωτικής εταιρείας που  δεν είναι δική μας, που δεν την διοικούμε, που μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε και την φύση ολόκληρη εμείς και τα παιδιά μας. Αποζημίωση για την μόλυνση θα απαιτήσουμε ΕΜΕΙΣ.

 

ΜΕΡΟΣ Β’

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:    

 

          Δεν θέλουμε ούτε ιδιωτική ΔΕΗ Α.Ε., όπου θα κερδοσκοπεί εις βάρος μας ο κάθε ιδιώτης , ούτε «κρατική» ΔΕΗ,  όπου κάθε υπουργός και διοικητής θα συμπεριφέρεται σαν αφεντικό της εταιρείας.

Θέλουμε μια ΔΕΗ κοινωνική που να ανήκει ουσιαστικά στην κοινωνία. Οπου η ίδια η κοινωνία, εμείς οι πολίτες – καταναλωτές,  θα έχουμε άμεσο θεσμικό λόγο και ρόλο στην πορεία της επιχείρησης, θα ελέγχουμε, θα επιλέγουμε και θα επιβάλλουμε δημοκρατικά τις λύσεις και τις προτάσεις της ίδιας της κοινωνίας.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΕΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.   

           Αμεσες επενδύσεις σε Α.Π.Ε. από την ΔΕΗ. Η Ελλάδα έπρεπε να είναι ενεργειακή υπερδύναμη με τις δυνατότητες Α.Π.Ε. που έχει (νερό, κύμα, ήλιος, αέρας) και όχι εισαγωγέας.

          Αμεση εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου διαχείρισης και σωτηρίας των υδατικών πόρων της χώρας μέσω συστήματος φραγμάτων, που θα παράγουν και ενέργεια. Το νερό είναι αγαθό πολύτιμο.

          Αμεση μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατ’ επιβολή της ρήτρας καυσίμου και μείωση του απαράδεκτου Φ.Π.Α. . Αυτό σημαίνει και: άμεση αντίστοιχη μείωση της τιμής των αγαθών που εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια και αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας.

           Προστασία των χιλιάδων εργαζομένων της ΔΕΗ και της κοινωνίας από το τεράστιο κοινωνικό κόστος των δήθεν αναγκαίων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Αμεση εκπόνηση σχεδίου επιμόρφωσης και εξεύρεσης άλλων παραγωγικών λύσεων και εργασιών για τους εργαζόμενους, από το κράτος . Δημιουργία μονάδων Α.Π.Ε. και προώθηση των εργαζομένων σε αυτές. Προστασία θιγομένων περιοχών με ουσιαστικές προτάσεις και επενδύσεις.

          Καμία πριμοδότηση στους «μεγαλοϊδιώτες» . Εάν θέλουν ανταγωνισμό να ανταγωνιστούν «επί ίσοις όροις». Δεν θα πληρώσει η κοινωνία τα άκοπα κέρδη τους.  

           Να αναληφθούν από το πολιτικό κόσμο και τις κυβερνήσεις οι ευθύνες για την υλοποίηση των ανωτέρω και των δεκάδων βιώσιμων παραγωγικών προτάσεων που προέρχονται από την κοινωνία. Να αναλάβει η κυβέρνηση θαρραλέα τις ευθύνες της και να μην ψάχνει να βρει αποδιοπομπαίο τράγο στο πρόσωπο του Τ. Αθανασόπουλου. Τις δικές της επιλογές εφαρμόζει … .

Θα επανέλθουμε με μερικές από τις δεκάδες προτάσεις της κοινωνίας, που δείχνουν το δρόμο για την συλλογική πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: