Διάλογος για την Κοινωνία

Οκτώβριος 12, 2008

ΑΣΤΟΙ : Ο ΕΧΘΡΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Filed under: ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΚΟΜΜΑΤΑ — dimkaramitsas @ 10:14 μμ
Tags:

Κάποτε ως φόβητρο των μεσαίων τάξεων παρουσιαζόταν ή παρουσίαζαν την εργατική τάξη, τους ξυπόλητους προλετάριους που θα έλθουν να γκρεμίσουν την ευημερία των αστών.
Ο εχθρός άλλαξε και πρέπει να το εννοήσουν όλοι για τα καλά.
Οχι μόνο η εργατική τάξη αστικοποιήθηκε και αποτελεί σημαντικό μέρος των μεσαίων κοινωνικών τάξεων, αλλά και δεν κινδυνεύει πλέον από αυτή.
Οι παλαιάς λογικής πολιτικοί, οι Μητσοτάκηδες και οι Καραμανλήδες, ανήκοντας στην μεγαλοαστική τάξη και πέραν αυτής σε μια ειδική εύπορη «αριστοκρατία», δεν αντιλαμβάνονται την αλλαγή αυτή. Η προσπάθειά τους είναι να κοιμήσουν τον ασθενή (όπως κάποτε ένας Συνταγματάρχης) για να γίνει εύκολα η λοβοτομή. Στην ίδια προσπάθεια εντάσσεται η συχνή – πυκνή στοχοποίηση άλλων κοινωνικών ομάδων, ακόμα και της αυτής τάξης (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, έμποροι, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι με κάποιες καλύτερες αποδοχές).
Καλλιεργώντας την συντήρηση στις τάξεις αυτές προβάλλουν τον διαχωρισμό τους από τις οικονομικά ασθενέστερες και αναξιοπαθούσες τάξεις με στοιχεία που στοχεύουν στο υποσυνείδητο και καλλιεργούν την ανασφάλεια.

Οφείλουμε να εννοήσουμε οι ίδιοι και να καταδείξουμε στις «μεσαίες» αστικές τάξεις (ώστε να καταστεί συνείδηση σε αυτές) ότι εχθρός τους και αιτία της καταπίεσης και πίεσης που δέχονται είναι το μεγάλο διεθνές και ημεδαπό κεφάλαιο. Αυτό επιδιώκει και αποσκοπεί στην εξαφάνιση και εξαθλίωσή τους. Δεν καταδιώκει επιθετικά τον έμπορο, τον βιοτέχνη, τον δικηγόρο, ο εργάτης, αλλά η μεγάλη εταιρεία, που διεξάγει ανοικτό επιθετικό οικονομικό πόλεμο, με τελικό στόχο την υπαλληλική εξαθλίωση και το πλήρη έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας: την ανάπτυξη περαιτέρω κερδοφορίας.
Ουσιαστικά, ο καπιταλισμός με τα δόγματα του ελευθέρου ανταγωνισμού καθιστά το κεφάλαιο μοναδικό και μη ελεγχόμενο πολιτικά και κοινωνικά όρο της οικονομίας, ανεξέλεγκτο και λειτουργόν πέρα από την πολιτική εξουσία των κοινωνιών. Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζει το μεγάλο κεφάλαιο με τις μεσαίες τάξεις. Η καταφυγή στις τράπεζες (μεγάλο κεφάλαιο) αποδείχθηκε απλή παράταση της αγωνίας του θανάτου.
Η ίδια η πορεία της οικονομίας μας κατα τις τελευταίες δεκαετίες αποδεικνύει την τάση και την πορεία της μεσαίας τάξης προς την εξαθλίωση … .

Advertisements

1 σχόλιο »

  1. που σε ρε Μητσαρα bloger

    Εποιτελους καλω ηρθες!

    Σχόλιο από Γιάννης Παπαϊωάννου — Οκτώβριος 25, 2008 @ 10:09 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: