Διάλογος για την Κοινωνία

Ιουλίου 3, 2008

ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Εχω αναφερθεί επανειλημμένα στην κεντρική πολιτική ταύτιση του αποκληθέντος «εκσυγχρονισμού» και της νεοδημοκρατικής δήθεν «μεταρρύθμισης».

Στην πραγματικότητα, η μετάβαση, το 2004, από την κυβέρνηση Σημίτη στην κυβέρνηση Καραμανλή, φάνηκε ως απλή αντικατάσταση προσώπων και όχι κεντρικών πολιτικών εφαρμογών.    

 

Τι έπραξε η Ν.Δ. προκειμένου να έλθει στην εξουσία:

. Η Ν.Δ. επειδή δεν είχε σαφείς πολιτικές διαφοροποιήσεις από την εποχή του «εκσυγχρονισμού» επένδυσε την αντιπολιτευτική της τακτική σε δύο άξονες:
α. την ποιότητα ζωής – καθημερινότητα του πολίτη (ακρίβεια κλπ.).
β. την διαφθορά των μηχανισμών του κράτους και των πολιτικών (χρηματισμός, χρηματιστήριο κλπ.).
Οπως μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε σκεπτόμενος άνθρωπος (για να εξαιρέσω και να διαχωρίσω από τους ανεγκέφαλους) η αποτυχία της Ν.Δ., ως κυβέρνησης είναι οικτρή και στα δύο (για εμάς ήταν προδεδομένο).
Στην πραγματικότητα η Ν.Δ. στόχευσε εκεί που μπορούσε να στοχεύσει με βάση την πολιτική της ιδεολογία. Αυτά ήταν τα άμεσα και κύρια αδύνατα σημεία της πολιτικής Σημίτη, υπό την αστική της θεώρηση (ως προς την σοσιαλιστική είναι αμέτρητα και ακόμα πιο ουσιώδη).
Εννοώ ότι η Ν.Δ. δεν μπορούσε να στραφεί κατά της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, της ελεύθερης αγοράς πάντων, του ελεύθερου ανταγωνισμού, της ανάθεσης και εκτέλεσης έργων από εργολάβους, της ανάληψης των Ολυμπιακών αγώνων, της υποστήριξης των ΝΑΤΟϊκών στις επιδρομές τους κλπ. … .
Λυσσομανούσαν επί χρόνια βουλευτές, πολιτευτές και δημοσιογράφοι στα αυτιά του Ελληνα για να τον πείσουν. Οχι πως είχαν άδικο, αλλά δεν ήθελαν να φέρουν και το «δίκιο» … .
Στόχος τους ήταν η εξουσία, να αλλάξουν οι διαχειριστές της κερδοσκοπικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ελλας Α.Ε.» και να αποκτήσουν αυτοί τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου, όπου συγκεντρώνεται το υστέρημα των Ελλήνων.
Στον αντίποδα και με την πολιτική του εκσυγχρονισμού, το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο μπέρδευε και απογοήτευε τον κόσμο του, αλλά και στήριζε και διαφήμιζε την ορθότητα των κεντρικών πολιτικών επιλογών της Ν.Δ., δηλ. των καθαρά νεοφιλελεύθερων πολιτικών που όχι μόνο ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις Σημίτη, αλλά και ποτέ δεν έγινε απόπειρα πολιτικής τους ανάλυσης, αναίρεσης και αντιπρότασης.
Ολο το παιχνίδι παίχτηκε στον πολιτικό εγκλωβισμό, που προκλήθηκε από την πολιτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε κεντροδεξιό κόμμα. Διότι, εάν το ΠΑΣΟΚ έλεγε όχι αντίστοιχα, στην ασυδοσία της αγοράς, εάν προστάτευε ή ενίσχυε ή έστω έδινε διέξοδο στην ελληνική οικονομία (ας πούμε συνεταιριστικότητα, αυτοδιαχείριση), εάν δημιουργούσε ένα κρατικό φορέα κατασκευής έργων, εάν δημιουργούσε ή πρότεινε νέους θεσμούς δημοκρατίας & σοσιαλισμού, το παιχνίδι θα ήταν αμειγώς πολιτικό και δεν θα μπορούσε να εγκλωβιστεί στα μέτρα της Ν.Δ. . Είναι αυτό που εύστοχα γράφαμε κάποτε με τους συντρόφους, ότι «παίζουμε συνέχεια στο γήπεδο της Ν.Δ.».

 .

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δυστυχώς και παρά την οικτρή αποτυχία της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να «παίζει» την πολιτική του στα αυτά επίπεδα και πλαίσια. Αλλοτριώνοντας έτσι συνεχώς την πολιτική του ταυτότητα, καθώς εξαντλείται στα αστικά αυτονόητα του «εκσυγχρονισμού – μεταρρύθμισης», αλλά και αλλοτριώνοντας ταυτόχρονα τις πολιτικές πεποιθήσεις μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Πραγματικά πολλοί κορυφαίοι σήμερα πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ θα ταίριαζαν γάντι στις πολιτικές που εφαρμόζει η Ν.Δ. και κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι θα είχαν συνειδησιακό πολιτικό πρόβλημα να είναι υπουργοί του Καραμανλή και να εφαρμόζουν τις πολιτικές του.
Η αλλοτρίωση του ΠΑΣΟΚ έφερε το πολιτικό παιχνίδι πλαίσιο στα μέτρα της Ν.Δ. .
Οσο δεν το καταλαβαίνουμε αυτό, όχι μόνο δεν έχουμε καμμία ελπίδα ως σκεπτόμενοι πολίτες, αλλά και τελικά ίσως να μην έχει και λόγο ύπαρξης το ΠΑΣΟΚ.
Αν κάτι έχει να κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι να ορίσει την πολιτική ατζέντα παράγοντας και προτείνοντας πραγματική σοσιαλιστική ή έστω φιλοκοινωνική πολιτική, μέχρι τότε θα όρχεται ως άρκτος στους ήχους των νεοδημοκρατικών κυμβάλων.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: