Διάλογος για την Κοινωνία

Ιουνίου 11, 2008

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ & ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ

Filed under: ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ — dimkaramitsas @ 2:12 μμ

Αυτή είναι η κοινή ανακοίνωση :

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 9/6/08 στα γραφεία της ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή των ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, Δήμοι Αθηναίων και Πειραιωτών, Καταναλωτικές Οργανώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ – ΒΙΟΖΩ – ΝΕΟ ΙΝΚΑ – ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ με θέμα το «Παλλαϊκό Συλλαλητήριο στις 19 Ιουνίου κατά της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ & της ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ».

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η διάθεση όλων των φορέων για τον συντονισμό της δράσης και του Συλλαλητηρίου ως πρώτο βήμα κοινών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των φαινόμενων της Ακρίβειας και της Αισχροκέρδειας στην αγορά.

Οι αποφάσεις:

Α) Όλοι οι φορείς να απευθύνουν κοινή πρόσκληση συμμετοχής των πολιτών – καταναλωτών στο Παλλαϊκό Συλλαλητήριο στις 19 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ. στο Σύνταγμα για την ΑΚΡΙΒΕΙΑ & την ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ.

Β) Απαιτούν τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων κατά των «καρτέλ» και των ολιγοπωλίων που λυμαίνονται την αγορά, εκτοξεύοντας την ακρίβεια και τον πληθωρισμό σε διπλάσια ποσοστά από την υπόλοιπη Ε. Ένωση.

Γ) την δημιουργία μόνιμης επιτροπής των συλλογικών και καταναλωτικών φορέων για την κοινή παρέμβαση και δράση σε όλη την οικονομική αλυσίδα από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή.

Δ) την απαίτηση για μείωση ή πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, των ΔΙΟΔΙΩΝ, των ΚΑΥΣΙΜΩΝ και των υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα.

Ε) την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των παραγωγών για να ανταπεξέλθουν στις δραματικές οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνει η ΑΚΡΙΒΕΙΑ και ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ που συνεχίζει να «καλπάζει» ανεξέλεγκτος!

Σ.Σ. Επισημαίνω: Ολοι να προγραμματίσουμε να είμαστε εκεί, να περιτρανώσουμε την αγωνία και τον θυμό μας για όσα συμβαίνουν εις βάρος των πολλών και υπέρ ελαχίστων.
ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΞΗΣ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΑΘΕ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ
Όχι στην αντικοινωνική ασυδοσία της αισχροκέρδειας
Όχι στην καταδίκη ΑΝΕΡΓΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΜΙΚΡΟΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΥΧΩΝ σε αργό βιολογικό και κοινωνικό θάνατο.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ & ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008

Advertisements

3 Σχόλια »

 1. Κανείς φαντάζομαι δεν θα είχε πρόβλημα να ακολουθήσει μια οργάνωση στις κινητοποιήσεις της. Αλλά υπάρχει μια σχετική δυσκολία όπως κατάλαβα και απο τα αποτυχημένα μπουκοτάζ στο να στοχοποιηθούν οι επιδιώξεις, στο να καταφέρουν οι οργανώσεις να επικοινωνήσουν τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις τους. Αυτό γίνεται γιατί το καταναλωτικό κίνημα είναι πολυδιασπασμένο και ποτέ δεν είδαμε κάτι συντονισμένο απο όλους μαζί, κάτι αρκετά οργανωμένο που να γίνει αποδεκτό απο την πλειονότητα των καταναλωτών.

  Με δυό λόγια: οι ίδιες οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν φροντίσει να αυτοακυρώσουν την ύπαρξή τους.

  Μπορεί να έχετε βάλει πάνω απο «άριστα» στο νέο ΙΝΚΑ, αλλά επιτρέψτε μου να ρωτήσω: Ποιές είναι οι κινητοποιήσεις που έκανε τα τελευταία χρόνια και πως τις επικοινωνησε;
  Τι οργάνωση διαθέτει π.χ. σε νομικό επίπεδο για να μπορεί να συμβουλεύει τα μέλη-συνδρομητές του;
  Ποιό είναι το πλάνο και οι ιδέες για ποιοτικά τεστ σε αναλώσιμα κα διαρκή καταναλωτικά ώστε να απορρίπτονται τα προιόντα «μούφες»;

  Αυτά δεν γίνονται με εθελοντική προσφορά. Είναι πράγματα που απαιτούν οργάνωση, δυνατά και κατηρτισμένα στελέχη πληρωμένα κανονικότατα με έσοδα απο συνδρομές ΚΑΙ τις όποιες ήδη υπάρχουσες επιχορηγήσεις. Ρίξτε μια ματιά και δείτε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες για να μην χρειάζεται να ανακαλύπτουμε κάθε φορά τον τροχό.

  Σχόλιο από Ανέστης — Ιουνίου 23, 2008 @ 4:03 μμ | Απάντηση

 2. Αγαπητέ Ανέστη
  Το «καταναλωτικό κίνημα» (που δεν ξέρει τι είναι και εάν υπάρχει) ταλανίζεται από προβλήμα εγγενή μάλλον στην ελληνική κοινωνία.
  Το πρώτιστο είναι ο επαγγελματικός (καταναλωτικός) συνδικαλισμός, ο οποίος σε ποιότητα παραμένει ερασιτεχνικός και αποτελεί επάγγελμα – βιοπορισμό για αρκετούς.
  Αυτό δημιουργεί και ένα πρόβλημα πιστότητας έναντι των πολιτών, οι οποίοι είναι – είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στις ενώσεις καταναλωτών.
  Είναι σαφές ότι με 4-5 οργανώσεις ανθρώπων καθαρών προαιρέσεων δεν συγκροτείται ενότητα και κίνημα. Ισως η ενότητα στην παρούσα φάση να μην είναι και θεμιτή, αφού υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες και επιδιώξεις.
  Το μποϋκοτάζ στο γάλα ήταν μια προσπάθεια πού έγινε μεν από 14 οργανώσεις, αλλά και πάλι δεν είχε τις πρέπουσες συνεκτικές και πειστικές για τον πολίτη αιτιολογίες.

  Το καταναλωτικό κίνημα, είτε με διατάξεις του νόμου (Ν.2251/1994), είτε μέσω της κρατικοδίαιτης λογικής, είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ανεξάρτητα και αυτόνομα. Ο ίδιος ο νόμος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να περιχαρακώνει και να εμποδίζει την ύπαρξη και λειτουργία αυτόνομου και ανεξάρτητου καταναλωτικού κινήματος. Τα ίδια τα πρόσωπα που λειτουργούν στον χώρο αυτό, αλλάζουν παντιέρα και απόψεις, ανάλογα με την κυβέρνηση και τον υπουργό. Εν ολίγοις λειτουργούν συχνά – πυκνά ως κόλακες των χρηματοδοτών τους. Αυτοί είναι οι κόλακες και οι κυβερνήσεις οι βρυκόλακες.
  Το ν. ΙΝΚΑ έχει ξεφύγει εδώ και χρόνια από αυτή την λογική. Επειδή δεν δέχτηκε να υποκύψει σε κυβερνήσεις και συμφέροντα, δεν του δίνεται καμμία χρηματοδότηση (άμεση ή έμμεση όπως σε άλλους)παρότι είναι η μεγαλύτερη ένωση της χώρας.
  Αυτό είναι για μένα ένα κέρδος … . Πιστοποιεί την ανεξαρτησία του και αποκλείει τον ετεροκαθορισμό.
  Δημιουργεί όμως λειτουργικά προβλήματα που λύνονται με την εθελοντική προσφορά και – πίστεψέ με – λύνονται με την εθελοντική προσφορά.
  Η ανεξαρτησία απέναντι σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα έχει και ένα άλλο απότοκο : την εσκεμμένη αποκοπή της επικοινωνίας – προβολής του έργου μας από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση.
  π.χ. πριν από δύο χρόνια διοργανώσαμε διεθνές συνέδριο για την ανακοίνωση πανευρωπαϊκής έρευνας για τα φάρμακα και τις φαρμακοβιομηχανίες. Το συνέδριο οργανώθηκε στην Ελλάδα από την CI (διεθνής ομοσπονδία ενώσεων καταναλωτών), αφού αυτή έκρινε ότι κάναμε την καλύτερη πανευρωπαϊκά έρευνα. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, που ήταν πολύ άσχημα για τα καρτέλ της φαρμακοβιομηχανίας, θα γινόταν στο συνέδριο αυτό. Τελευταία στιγμή δεν ήλθε κανένας από το ελληνικό κράτος (υπουργοι κλπ..) και έμεινε το ΒΒC και το CNN (με ζωντανές ανταποκρίσεις) να απορεί … . Από τότε ξεκινά και ένας απηνής διωγμός από την κυβέρνηση … .
  Ούτε βέβαια στις άλλες χώρες υπάρχει δεδομένη χρηματοδότηση, υπάρχει απλά σεβασμός των ενώσεων καταναλωτών και διευκόλυνση του έργου τους. Εδώ υπάρχει εξάρτηση ή πολεμική … .
  Πίστεψέ με, η εθελοντική προσφορά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και σημαντική … υπάρχουν επιστήμονες που προσφέρουν τις εργασίες τους σε κάθε επίπεδο και με το διαδίκτυο υπάρχει δυνατότητα τεράστιας γνώσης.
  Το ζήτημα ξεκινά από την αποφασιστικότητά μας, από την θέλησή μας. Τα υπόλοιπα μπορούν να σχεδιαστούν και να γίνουν από εμάς τους ίδιους, όσο μας επιτρέπουν τα στενά οικονομικά πλαίσια, πλαίσια που εσκεμμένα δημιουργούνται από τις κυβερνήσεις για να μειώνουν τις δυνατότητες.
  Σύντομα, ίσως και σήμερα, στο site ή στο blog του ν. ΙΝΚΑ, θα ανακοινωθεί η πρόσκληση για την συγκρότηση και συμμετοχή σε επιτροπές δράσης, θα ήθελα και σου ζητώ την παρουσία σου, είναι κάτι που πρέπει να λειτουργήσει στην πορεία για την συγκρότηση ενός πραγματικού και αυτόνομου καταναλωτικου κινήματος των πολιτών.

  Σχόλιο από dimkaramitsas — Ιουνίου 24, 2008 @ 8:35 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: