Διάλογος για την Κοινωνία

Φεβρουαρίου 26, 2008

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 

Στον απόηχο των εσωκομματικών διεργασιών για το συνέδριο των 4.500 συνέδρων του ΠΑΣΟΚ, άρχισα να αναρωτιέμαι.

Τι θα ήταν σκοπιμότερο, τι θα ήταν πολιτικά ορθότερο;

Το συνέδριο ή ένα ανοικτό και ευρύ δημοψήφισμα, ώστε να αποτυπωθούν οι θέσεις της κοινωνίας για το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του. Εάν διάλεγα, θα διάλεγα το δεύτερο.

 Ένα συνέδριο έχει την αίγλη του, την φυσική παράσταση και παρουσία χιλιάδων προσώπων, την αμεσότητα της έκφρασης. Όμως πια δεν υφίστανται συνέδρια πολιτικών αντιπαραθέσεων. Η αμεσότητα της έκφρασης αφορά μόνο το πρόσωπο που εκφράζεται και όχι αυτούς που αντιπροσωπεύει. Το συνέδριο είναι ένας αντιπροσωπευτικός θεσμός, ευρύς μεν, αντιπροσωπευτικός δε. Δεν πρόκειται για θεσμό πραγματικής δημοκρατίας, αλλά για κατ’ επίφαση δημοκρατίας. Δεν θα αναφερθώ περαιτέρω σε ομαδοποιήσεις προσωποπαγούς περιεχομένου, σε γκρίνιες έριδες και κόντρες που μόνο κακό κάνουν. Θα αναφερθώ μόνο στο πρόταγμα της πραγματικής δημοκρατίας, ως άμεσο τρόπο έκφρασης του πολίτη, ως άμεσο τρόπο καταγραφής της πολιτικής του τοποθέτησης και άποψης.

Από την σκοπιά αυτή ένα ευρύ πολιτικό δημοψήφισμα, πολύ ευρύτερο και ποιο πολύ ανοικτό από αυτό που ήδη τέθηκε ή δεν τέθηκε, θα ήταν όχι μόνο δικαιότερο, αλλά και χρησιμότερο. Δικαιότερο και ουσιαστικό για τον πολίτη, μέλος ή φίλο του ΠΑΣΟΚ, αφού έτσι εκφράζεται άμεσα πολιτικά, χωρίς παρεμβάσεις σκοπιμοτήτων και συνδιαμορφώνει πλειοψηφικές πολιτικές.

Χρησιμότερο για το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του ηγεσία, η οποία θα κατέγραφε με τρόπο μοναδικό και γνήσιο την πολιτική θέση και βούληση της κοινωνίας. Ιδιαίτερα σήμερα που το κίνημα βρίσκεται σε πολιτική διάσταση με όσους το στηρίζουν και  αμφιταλαντεύεται πολιτικά.

Είναι σαφές ότι η οργισμένη φωνή της «κοινωνίας του ΠΑΣΟΚ» φθάνει αλλοιωμένη στην πολιτική ηγεσία του. Οι μηχανισμοί παρεμβάλλονται και την εμποδίζουν ή την αλλοιώνουν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφιβάλλω εάν έχει συλλάβει πραγματικά την οργή που υπάρχει στην «κοινωνία του ΠΑΣΟΚ» για την πολιτική πορεία του κινήματος και τις επιλογές των στελεχών, την τάση για φυγή προς το μέλλον με νέα πολιτικά προτάγματα και οράματα που απαξιώνουν και μάχονται την ισοπέδωση του νέο-φιλελευθερισμού. Εάν την έχει συλλάβει, είναι βέβαιο πως οδηγείται σε άλλα συμπεράσματα και πολιτικές από τους «περί αυτών» και όσους συγκροτούν την γραφειοκρατική ηγεσία του κινήματος. Τα χέρια του κ. Παπανδρέου θα πρέπει να λυθούν, ώστε να πραγματώσει την λαϊκή εντολή «Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα», που αυθόρμητα ειπώθηκε ως σύνθημα. Τούτο πρέπει να λάβει χώρα άμεσα και ένα ευρύ ανοικτό δημοψήφισμα μπορεί να το επιτύχει, γνήσια και αποφασιστικά.  

Ένα δημοψήφισμα πραγματικά πολιτικά ευρύ, με πληθώρα απαντήσεων που θα προταθούν από πολίτες και οργανώσεις (όχι βέβαια αυτό που δημοσιοποιήθηκε) θα ήταν δημοκρατικά αναγκαίο και πολιτικά χρησιμότατο.

 

Εάν θέλετε, θα ανανέωνε την ευρύτερη πολιτική εικόνα του ΠΑΣΟΚ, θα την αξίωνε συνολικά, ως το μοναδικό πολιτικό κίνημα που τολμά και εκφράζει άμεσα και ακηδεμόνευτα τον πολίτη.

 Τεχνικά είμαι βέβαιος πως είναι εφικτό ένα ανοικτό δημοψήφισμα που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες (ώστε να δημοσιοποιηθεί και να υπάρξει μαζικότητα). Ισως να ήταν δυνατόν και πριν ή αμέσως μετά το συνέδριο.

Την αναγκαιότητα την θεωρώ δεδομένη:

Το ΠΑΣΟΚ γίνεται το κίνημα της έκφρασης της κοινωνίας,

το ΠΑΣΟΚ γίνεται το κίνημα της λαϊκής κυριαρχίας, το κίνημα της Δημοκρατίας.

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»      

Advertisements

1 σχόλιο »

 1. Τους τελευταίους 6 μήνες παρατηρούμε την καθημερινή αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ με ΚΥΡΙΑ ευθύνη της ηγεσίας της παράταξης, των κορυφαίων στελεχών του κινήματος, αλλά και όλων των στελεχών και απλών μελών που στηρίζουν αυτή την κατάσταση.
  Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του
  ΠΑΣΟΚ είδε πολλά. Είδε ανθρώπους να πλουτίζουν από το ΠΑΣΟΚ, να κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα, να κλέβουν τα ταμεία του ΔΗΜΟΣΙΟΥ, να αποκτούν περιουσιακα στοιχεία, να έχουν σχέσεις με την πλουτοκρατία, να κάνουν διακοπές με βιομηχάνους και άλλα πολλά.
  Όλα αυτά έχου μπει στην ψυχή του Έλληνα και έχουν διαγράψει από την μνήμη του το ΠΑΣΟΚ της νέας γενιάς, του αγρότη, του εργάτη, του μικρομεσαίου, του συνταξιούχου της γενιάς του εμφυλίου, του 114, του Πολυτεχνείου, την γενιά της αλλαγής.
  Το σύνθημα «ΣΗΚΩ ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» είναι πάνω απ’ όλα επίκαιρο.
  Η πιο κρίσιμη ώρα είναι ΤΩΡΑ!
  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ!
  Της γενιάς που γεννήθηκε μέσα στην αλλαγή, που μεγάλωσε με τον Ανδρέα Παπανδρεόυ, που έζησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που είδε τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, που δεν θέλει να κάνει τα ίδια λάθη.
  ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ!
  Το σύνθημα αυτό γέμιζε τα αμφιθέατρα την δεκαετία του ’90. Τώρα ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε…
  Εμείς οι ΝΕΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ έχουμε την ιστορική ευθύνη να σώσουμε το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα.
  Εμείς οι ΝΕΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ έχουμε την υποχρέωση να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για την ενότητα της παράταξης.
  Εμείς οι ΝΕΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ πρέπει να αναλάβουμε την παράταξη στα χέρια μας.

  ΑΜΕΣΑ:
  – Συνάντηση όλων των νέων στελεχών στην Αθήνα (ομαδαρχών, συνέδρων, παρατρεχάμενων) για την συγκρότηση του 3ου ΠΟΛΟΥ του πόλου της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ των ΝΕΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ.
  – Απόφαση για την κοινή δράση με εκδηλώσεις.
  – Αποφαση για δυναμικές ενέργειες προς την Χ. Τρικούπη μέσα και έξω από το Συνέδριο.
  – Απόφαση για στήριξη ΝΕΩΝ μέσα στο συνέδριο.

  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ
  ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ!!!

  nea-allagi.blogspot.com

  Σχόλιο από neaallagi — Μαρτίου 2, 2008 @ 10:22 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: