Διάλογος για την Κοινωνία

Φεβρουαρίου 16, 2008

Το ΠΑΣΟΚ της δημιουργίας

Το κείμενο αποτελεί λογική λειτουργική συνέχεια του αμέσως επόμενου … . 
Πέραν του Κ.Σημίτη, τώρα   Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν «έχει» το δικαίωμα να μην παράγει νέα πραγματικά σοσιαλιστική δημιουργική πολιτική, δεν έχει το δικαίωμα να μην θέτει νέους κοινωνικούς στόχους και οράματα με δημοκρατικό και σοσιαλιστικό περιεχόμενο.
Αυτός είναι ο πολιτικός σκοπός του, αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξής του.
Χωρίς αυτά είναι απλός κεντρώος σχηματισμός που επικαλείται την πραγμάτωση «αστικών αυτονόητων» .
Ο κύκλος του παγκόσμιου πολιτικού διπολισμού όπως τον γνωρίζαμε έκλεισε. Ο δυτικός καπιταλισμός και ιμπεριαλισμός νίκησε.
Πολλά από τα ζητούμενα του σοσιαλισμού κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν και αρνητικά δεδομένα αυτής της αντιπαλότητας, έθεταν το μέτρο της σοσιαλιστικής πορείας (πχ. Ελευθερία έκφρασης).
Οφείλουμε να θέσουμε νέους στόχους, νέα οράματα, τα οποία βεβαίως να είναι σοσιαλιστικά και δημοκρατικά. Οφείλουμε να θέσουμε ξανά τους φιλοσοφικούς μας στοχασμούς και τα πολιτικά μας σχέδια για μια κοινωνία δημοκρατική και σοσιαλιστική.
Οι βασικές θέσεις είναι δύο : την μία την εξέφρασε ο Κ. Σημίτης και την εκφράζει χρόνια η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία . Είναι η «θέση του εξυπνάκια»: σκάσε και κάνε το κορόιδο και κοίτα να πάρεις κανένα ξεροκόμματο από την μοιρασιά και εσύ (ατομικά και εθνικά, όχι κοινωνικά). Αυτή δεν είναι θέση δημοκράτη και σοσιαλιστή, αυτό είναι συμβιβασμένο, ψευδεπίγραφο και χιλιοπροπαγανδισμένο «Αστικό αυτονόητο». Ιδιο στην ουσία του με όσα εκφράζει και η παραδοσιακή δεξιά.
Η άλλη θέση είναι παράγω δημοκρατική και σοσιαλιστική πολιτική με βάση τα νέα δεδομένα, με όραμα και στόχο μια άλλη κοινωνία. Μια κοινωνία ισότητας, συντροφικότητας, συλλογικότητας, δημοκρατίας και σοσιαλισμού και αγωνίζομαι για αυτό το όραμα.
Η θέση του «εξυπνάκια» είναι μια καθαρή αυταπάτη. Οι νικητές του πολέμου δεν είναι «βλάκες», θα πάρουν όλα τα πολύτιμα λάφυρα και θα σου δώσουν ξεροκόμματα. Οι νικητές του πολέμου επέβαλλαν μία «pax romana» νέου τύπου, που τους δίνει το δικαίωμα να διατηρούν δυνάμεις κατοχής σε όλο τον πλανήτη, για να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Θα σου δώσουν ένα ελάχιστο μέρισμα από τα κέρδη τους που ούτε καν δεν αντιστοιχεί στο 1% από όσα ξόδεψες για αυτούς (και σκέψου τι ξόδεψες σε ανθρώπους και χρήμα). Είσαι απλά ένας υποταγμένος σύμμαχός τους, που και καχύποπτα σε κοιτούν και σε παρακολουθούν (βλ. π.χ. υποκλοπές) και θα σε αναλώσουν προς το συμφέρον τους.
Πέραν όλων των άλλων, όλα αυτά που επιδιώκεις δεν είναι σοσιαλισμός, είναι υποτέλεια και αντι-σοσιαλισμός.
Η 2η λύση είναι πιο δύσκολη, αλλά απλή και μαζική. Μπορείς έξυπνα, προτάσσοντας την δημοκρατία, να προχωρήσεις, σιγά – σιγά στην αρχή για να μην τους προκαλέσεις. Αρκεί να παράγεις πολιτική, αρκεί να δεις καθαρά και να θέσεις τους στόχους σου. Οι αρχές της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού θα σε οδηγήσουν ώστε σε κάθε νομοσχέδιο να εισάγεις λίγη περισσότερη δημοκρατία, λίγο περισσότερο σοσιαλισμό, (ακόμα και χωρίς να προφέρεις την «απαγορευμένη» αυτή λέξη).
Το πιο δύσκολο θέμα στο ΠΑΣΟΚ του σήμερα, αλλά και στα σοσιαλιστικά κόμματα ή κινήματα της Ελλάδας και του πλανήτη είναι ποιος μπορεί να επινοήσει, να παράγει τέτοιες πολιτικές. Πολιτικές που να μην αρκούνται στην άρνηση των επιδιώξεων του νέο-φιλελευθερισμού, αλλά να προβάλλουν ένα νέο σύστημα αξιών βασισμένο στις αρχές της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, να προτείνουν νέους θεσμούς πραγμάτωσης των αρχών – αξιών αυτών και ένα συγκροτημένο σύστημα κοινωνικής πορείας και οργάνωσης ως στόχο. Ένα σύστημα τόσο απλό στην σύλληψή του, ώστε να είναι ορατό και εφαρμόσιμο.
Εγώ την προσπάθειά μου την έχω ξεκινήσει, την εκφράζω σιγά – σιγά. Αλλοτε περισσότερο ελλειπτικά, όπως στο «ΠΑΣΟΚ του Ανθρώπου», άλλοτε λιγότερο όπως στο «όραμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού». Δεν το γράφω για να περιαυτολογήσω, αλλά για να σας καλέσω σε συμπροβληματισμό και συν-θεση.
Το άσχημο είναι πως βλέπω στο ΠΑΣΟΚ, ελάχιστους ανθρώπους ικανούς να παράγουν δημιουργική πολιτική, να συν-θέσουν το όραμα του αύριο, του άμεσου και του μακρινού. Αντίθετα, βλέπω πολλούς ανθρώπους αρνητικούς, μπολιασμένους από τα αστικά και καλύτερα μεγαλο-αστικά αυτονόητα της προπαγάνδας του νέο-φιλελευθερισμού και ανθρώπους μη σεβόμενους τους παραγωγούς πολιτικής, αυτούς που αναζητούν και θέτουν τα κοινωνικά πολιτικά οράματα.           
Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στην παραγωγή και θέση των δικών «αυτονόητων» που είναι μεγαλύτερα, βασικότερα και ουσιωδέστερα από αυτά του νέο-φιλελευθερισμού και να παλέψουμε ώστε να καταστούν «αυτονόητα» όλων.
Αλλωστε πλέον τα δημοκρατικά και τα σοσιαλιστικά αυτονόητα δεν προπαγανδίζονται σχεδόν από κανένα … .
Αυτός είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και αυτόν μόνο οφείλει να διαδραματίσει για να επιτελέσει τον πολιτικό σκοπό του κερδίζοντας στο φυσικό πολιτικό πεδίο δράσης του: στην κοινωνία.
Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: