Διάλογος για την Κοινωνία

Νοέμβριος 1, 2007

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

                        ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
          Φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας και πεδίο αντιπαραθέσεων και πολιτικής εκμετάλλευσης αποτελεί το σκοπιανό – μακεδονικό. Είναι σαφές ότι οι πολιτικές λύσεις που ακούγονται περιστρέφονται γύρω από την άσκηση βέτο εκ μέρους της Ελλάδας, σχετικά με την είσοδο στο ΝΑΤΟ ή και μελλοντικά στην Ε.Ε. .
          Δεν θα προχωρήσω στο παρόν κείμενο σε ανάλυση διπλωματικής μικροπολιτικής, διότι αυτή είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε θα προχωρήσω σε πολιτική ανάλυση και πρόταση.
Α.      Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
          Θεωρώ αυτονόητο ότι στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο η αριστερά ειδικά η «σκεπτόμενη» πρέπει – και σε αντίθεση με τον συντηρητισμό – να τάσσεται υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών. Τούτο είναι πρωταρχικό καθήκον της και δεν μπορούμε να τον αρνηθούμε στον λαό της γείτονος χώρας, ακόμα και εάν στηρίχθηκε προκειμένου να αποτελέσει πολιτικό και στρατιωτικό προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων.
Β. Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ
          Εάν θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μια ad hoc ανάλυση δεν θα έπρεπε να αγνοήσουμε την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην περιοχή μας, με δεδομένο ότι ο εξ ανατολής κίνδυνος υφίσταται εξακολουθηματικά.
          Πέρα από το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ως αριστεροί πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι σκοπός της αριστεράς είναι να ενώνει τους λαούς και όχι να τους διασπά ή να τους «καταργεί», όπως επιδιώκει ο παγκόσμιος πολιτικός συντηρητισμός και το μεγάλο καπιταλιστικό κεφάλαιο.
          Πέραν των εξ ανατολής συνόρων μας, η Ελλάδα στην περιοχή αποτελεί σημαντικό οικονομικό παράγοντα και στρατιωτική δύναμη σχετικά ισχυρή. Στα βόρεια σύνορά μας, πέραν του μορφώματος των Σκοπίων υφίσταται ένας ολοένα αναπτυσσόμενος Αλβανικός υπερεθνικισμός – επεκτατισμός που φιλοδοξεί να δημιουργήσει την «Μεγάλη Αλβανία» εντάσσοντας στα ήδη δεδομένα όρια του Αλβανικού κράτους το Κόσσοβο, το Τέτοβο (αλβανόφωνη επαρχία της FYROM), αλλά ακόμα και περιοχές της Ηπείρου που σήμερα ανήκουν στην Ελλάδα. Ο υπερεθνικισμός αυτός καλλιεργείται μέσα από τον διαχωρισμό θρησκεύματος και καταγωγής – γλώσσας, και βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην έλλειψη καλλιέργειας – παιδείας του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους των Αλβανών. Η Αλβανοί επίσης για λόγους που δεν αφορούν την παρούσα ανάλυση έχουν αρνητική – επιθετική θέση έναντι της Ελλάδας, την οποία και θεωρούν φραγμό στα όποια επεκτατικά σχέδιά τους. Το εγχείρημα των Αλβανών μπορεί σήμερα να φαίνεται ανεδαφικό και ανεφάρμοστο, όμως ουδείς γνωρίζει την δυναμική του Αλβανικού κράτους στις επόμενες δεκαετίες και την επικράτηση του μεγαλοϊδεατισμού στην συνείδηση των Αλβανών. 
          Αντίστοιχα στην Βουλγαρία μεγάλος είναι ο αριθμός των μουσουλμάνων κατοίκων (περίπου 2 εκατομμύρια) που κατοικούν κυρίως στη νότια Βουλγαρία, δηλ. στα βόρεια σύνορά μας. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν Τουρκική εθνική συνείδηση. Το Βουλγαρικό κράτος ενταγμένο πλέον στην Ε.Ε. και παρά το πλούσιο ιστορικό δεδομένο συγκρούσεων με την Ελλάδα, δεν μπορεί να θεωρηθεί εχθρικό προς την Ελλάδα σήμερα. Όμως κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη της Ε.Ε. και δεν μπορεί να εγγυηθεί ακόμα και για την ύπαρξή της στα επόμενα χρόνια, ούτε μπορεί να εγγυηθεί κανείς για τις εξελίξεις των κοινωνιών και των κρατών στο μέλλον.
          Εχει γραφτεί από εθνικιστές του εξ ανατολής κρατικού μορφώματος και αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι στα βόρεια και βορειοδυτικά σύνορά μας υφίσταται ένα μουσουλμανικό τόξο που ξεκινά από την Ανατολική Θράκη, περνά από την Δυτική και Βόρεια Θράκη (νότια Βουλγαρία) και εξελίσσεται στην Αλβανία, το Κόσσοβο και την Βοσνία. Μην ξεχνάμε δε, ότι όλοι οι σύγχρονοι πόλεμοι στη νότια Βαλκανική έχουν να κάνουν και αποτελούν δημιούργημα ενός θρησκευτικού εθνικισμού με βάση το μουσουλμανικό θρήσκευμα. Μια παραφυάδα του «μουσουλμανικού τόξου» με άκρως εθνικιστικές θέσεις, εκφράζεται και από την «Τουρκική ένωση Δυτικής Θράκης». 
          Είναι σαφές ότι ως Ελλάδα, πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στις εξελίξεις αυτές, να προβλέπουμε και να προετοιμάζουμε τις τακτικές και στρατηγικές του μέλλοντος, όχι βέβαια με γνώμονα την πολεμική αντιπαράθεση (για αυτή πρέπει να είμαστε απλώς έτοιμοι), αλλά για την αποφυγή της. Δεν υπάρχει καλύτερη τακτική για τον σκοπό αυτό, από την δημιουργία δεσμών φιλίας με τους γύρω λαούς, ιδίως με αυτούς που επίσης κινδυνεύουν από την επανενεργοποίηση του μουσουλμανικού τόξου.
Γ. Η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», F.Y.R.O.M  Ή ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ   
          Είναι σαφές και γνωστό ότι ο πιο «αδύναμος» κρίκος που διακόπτει το μουσουλμανικό τόξο είναι το κράτος των Σκοπίων. Το ίδιο έχει μεγάλο αριθμό αλβανόφωνων κατοίκων που έχουν και στρατιωτικά κινηθεί σε βάρος του, προβάλλοντας το δικαίωμα αυτοδιάθεσης – ουσιαστικά συνένωσης με την Αλβανία. Το δικαίωμά τους, όσο και να μην εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα είναι σεβαστό και θα ήταν περισσότερο σεβαστό εάν το Τέτοβο και η περιοχή του (περίπου είκοσι χωριά) κατοικείτο αποκλειστικά από Αλβανούς.   
          Το κράτος των Σκοπίων αντίστοιχα είναι σχεδόν κυκλωμένο από το μουσουλμανικό τόξο και ας μην ξεχνάμε ότι η Βουλγαρία θεωρεί από πολλά έτη ότι πρόκειται για βουλγαρική εθνότητα και επαρχία.
          Είναι σαφές ότι το κράτος των Σκοπίων, αποτελεί τον προμαχώνα έναντι του μουσουλμανικού τόξου, αδύναμο κρίκο, αλλά και μοναδικό δυνητικά σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή.
          Οι λόγοι της δημιουργίας «μακεδονικού» ομόσπονδου Γιουγκοσλαυικού κράτους στην περιοχή από τον Τίτο, που επανέφερε το Μακεδονικό ζήτημα στο προσκήνιο είναι πολλοί. Από το 1991 και πέραν με την ανακήρυξή του ως αυτοτελές κρατικό μόρφωμα βιώνουμε και βιώνει το κράτος αυτό μια νέα πραγματικότητα. Όμως η ανακήρυξη ενός νέου κράτους πρέπει να στηρίζεται στην ύπαρξη ενός συνεκτικού δεσμού και ο δεσμός αυτός και συνήθης στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ο εθνικός δεσμός, η φυλή των φιλοσόφων του προηγούμενου και προ-προηγούμενου αιώνα. Είναι σαφές ότι χωρίς το εθνικό στοιχείο που τονίζει την διαφορετικότητα δεν θα μπορούσε να υπάρξει και να αιτιολογηθεί ακόμα η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους (ακόμα και εάν οι εμπνευστές του είχαν άλλες σκοπιμότητες). Ας σταθούμε όμως στο δεδηλωμένο των εθνικών ταυτίσεων και όχι στο άδηλο των αφανών σκοπιμοτήτων. Ως προς το ζήτημα της εθνικής συνείδησης πρέπει να κατανοήσουμε το εθνοτικό δεδομένο που επικαλούνται ή πιστεύουν οι βόρειοι γείτονές μας, ούτως ή άλλως πρέπει να αντιληφθούμε ότι με αυτή την πραγματικότητα ή ιδεολόγημα ανατράφηκαν. Θα πρέπει βέβαια να καταθέσω και την προσωπική μου εμπειρία, καθώς όταν πέσουν οι εθνικιστικές μάσκες και οι ίδιοι αναγνωρίζουν το ψευδεπίγραφο του όρου Μακεδονία, με την εθνική του χρήση. Αυτά, χωρίς να παραβλέπουμε τον σκοπιανό εθνικισμό (τόσα χρόνια καλλιεργείται) και παρά τις αλυτρωτικές ακρότητες του Συντάγματός τους.
          Παραταύτα, τα Σκόπια αποτελούν εν δυνάμει και σε βάθος χρόνου σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας, μόνιμο σύμμαχο θα έλεγα, με μοναδική διέξοδο την Ελλάδα. Δεν πρέπει λοιπόν η Ελλάδα να παρασύρεται από εθνικισμούς και να προσφεύγει σε επιθετικές πολιτικές έναντι των Σκοπίων (άλλωστε αυτές δεν απέδωσαν), αλλά θα πρέπει να δει το μέλλον με θετικές απόψεις για τον λαό του κράτους αυτού.
      
Δ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Θα ήθελα να παραθέσω μία παλιά μου πρόταση και γνώμη,  εντελώς ριζοσπαστική και έξω από τις δεδομένες λογικές/πολιτικές που επιβάλλουν οι μεγάλες δυνάμεις και οι ίδιοι μας οι εαυτοί. Την πρόταση αυτή την έχω συζητήσει πάμπολλες φορές και δεν έλαβα την παραμικρή αρνητική κριτική. Το πρόβλημα των Σκοπίων είναι σήμερα απλά όνομα ονομασίας και δεν πρέπει να το βλέπουμε (αμφότεροι οι λαοί) εθνικιστικά, αλλά απλά ως πρόβλημα εννοιολογικής ταύτισης και προσδιορισμού, ιδίως για τον αδαή ως προς το θέμα, υπόλοιπο πλανήτη, π.χ. εάν η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Μακεδονία πως είναι κομμάτι της Ελλάδας, εάν κάτι παράγεται στην Μακεδονία (την Ελληνική) πως θα διακρίνει ο αμερικάνος καταναλωτής και πως θα εννοήσει από πού προέρχεται αυτό. Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος την αρνητική πολιτική διότι έχουμε ανάγκη και από φίλους (π.χ. ως ασπίδα σε διάφορα «τόξα» που απλώνονται από εθνικιστές γείτονες στα σύνορά μας) και από θετική πολιτική.  
Η πρόταση λοιπόν έχει ως εξής:
Εάν οι «Μακεδόνες» κάτοικοι του κρατιδίου πιστεύουν ή θέλουν να πιστεύουν πως είναι απόγονοι των αρχαίων  Μακεδόνων, όπως πιστεύουμε και εμείς στην αυτή εθνική ταυτότητα, κατοικώντας αμφότεροι στον ιστορικό χώρο της Μακεδονίας,  τότε γιατί να αγωνιζόμαστε να τους ανατρέψουμε το πιστεύω τους;  είναι αδέλφια μας με άλλη γλώσσα. Ως αδελφός λαός δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα καλύτερο από το να τους προτείνουμε και να τους καλέσουμε να ενωθούν με την υπόλοιπη Ελλάδα σε ένα κράτος, εισερχόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απολαμβάνοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και ιδιαίτερη αυτονομία (που θα τους παραχωρηθεί), αλλά και επιτυγχάνοντας την γεωγραφική ένωση της αρχαίας Μακεδονίας.
Τα οφέλη που θα προκύψουν από μία τέτοια πρόταση είναι πολλά, ακόμα και στην περίπτωση μη αποδοχής της, ως χαρακτηριστική προθέσεων, τόσο ως προς τους «διεθνείς καλοθελητές» (βλ. Η.Π.Α., Μ. Βρετανία κλπ.) όσο και ως στάση φιλίας απέναντι στους γείτονές μας αυτούς, τουλάχιστον στην περίπτωση αυτή οικοδομείται μία σχέση πραγματικής φιλίας με το λαό και χτίζονται αμφοτέρωθεν οι γέφυρες που θα μας ενώσουν μελλοντικά.
Τα ανωτέρω μπορούν να τεθούν σε δημοψήφισμα με δέσμευση για συνταγματική διάταξη μη απόσχισης για 50 έτη. Τα Σκόπια εξακολουθούν να έχουν τοπική κυβέρνηση με τοπικές αρμοδιότητες, δικαστήρια τα οποία εφαρμόζουν τους Ελληνικούς νόμους και διοικητική οργάνωση η οποία εντάσσεται σε αυτή του Ελληνικού κράτους, Εκλέγουν κανονικά βουλευτές στην Ελληνική Βουλή και αποτελούν τμήμα της Ελληνικής επικράτειας.
Τα οφέλη για την Ελλάδα; Ας τα σκεφτεί ο καθένας μόνος του …
                                     
                                                                                                                                        Με φιλικούς χαιρετισμούς
                                                                                                                                      Δημήτρης Απ. Καραμήτσας                     
Υ.Γ. Η υπάρχουσα εντονότατη οικονομική διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων και οι συχνές επισκέψεις «μακεδονομάχων» στα Σκόπια δεν εξετάζονται στην παρούσα ανάλυση, αν και επικουρούν την λογική της.
Advertisements

13 Σχόλια »

 1. Θαυμασια προταση γεματη σοφια και αγαπη για την ιστορια την Μακεδονια και την εννοια της καλης γειτονιας..Ομως απαιτει την αποδοχη και απο τους αδελφους μας σλαβομακεδονες , οπως θα τους αποκαλουσα προσωπικα εγω…
  Το θεμα βεβαια εινια με τι επιχειρημα στο μελλον θα αρνουμαστε παρομοια συνενωση εδαφων με την ΒΗπειρο η κυριως την Ευρωπαικη Τουρκια που ιστορικα επισης μας συνδεουν κοινοι τοποι…Πως θα ανταπεξελθουμε οικονομικα, μια τοσο γενναια πολιτικα προταση, χωρις να αναγκαστουμε να κανουμε εξαιρεσεις και να δημιουργησουμε νεα προβληματα ..
  Γιαυτο προσωπικα θα εδινα προς το παρον τη μαχη για το «ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
  ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟ ΦΥΛΕΤΙΚΑ , ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ…

  Σχόλιο από Παναγιωτης Κανελλοπουλος — Νοέμβριος 1, 2007 @ 5:17 μμ | Απάντηση

 2. Φίλε Πααγιώτη το 1ο που πετυχαίνεις με μία τέτοια διεθνιστική πρόταση είναι η συμπάθεια του γείτονος λαού, αλλά και η συμπάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος. Παράλληλα, «πετάς την μπάλα» στην άλλη πλευρά των συνόρων και πλέον την απόφαση την έχουν αυτοί. Παύεις να θεωρείσαι κακεντρεχής και κακόπιστος γείτονας.
  Το κράτος των Σκοπίων έχει καλές σε γενικές γραμμές υποδομές και καλό σύστημα δημόσιας διοίκησης, δεν υπάρχει κανένα τρομερό και δυσβάσταχτο κόστος, το μόνο κόστος είναι για τα Σκόπια που θα ερημώσουν από την μετανάστευση (ήδη στην Β. Ελλάδα εργάζονται πολλοί).
  Την Β. Ηπειρο εάν αποτελέσει κράτος γιατί να την αρνηθούμε (εδώ τόσα χρόνια δεν μας άφησαν με την Κύπρο). Για ένα κράτος Ανατολικής Θράκης (εάν ποτέ γινόταν) και είχε αντίστοιχους όρους θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Μην ξεχνάμε ότι εδώ πρόκειται περί κράτους μέλους του Ο.Η.Ε. και με το κοινό στοιχείο της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που πρέπει να λειτουργήσει συνεκτικά και όχι ως ερειζόμενο.

  Σχόλιο από dimkaramitsas — Νοέμβριος 1, 2007 @ 5:24 μμ | Απάντηση

 3. Φίλε Δημήτρη.
  Η πρόταση όσο και σοβαρή ή σωστή και να είναι δθστυχώς είναι έωλη.
  Στα Βαλκάνια έχει εγκαθιδρυθεί μια μονοεθνολογική, εθνικιστική νοοτροπία, που οδήγησε τους λαούς σε μια διαρκή αντιπαράθεση για προσχώρηση εδαφών και εθνικής καθαρότητας.
  Δεν είδαμε ποτέ σαν λαοί ότι μας ενώνει αλλά ότι μας χωρίζει.
  Είναι αν θέλεις η νίκη της αυτοκρατορικής διαλυτικής νοοτροπίας, του «διαίρει και βασίλευε» τον παλαιών φεουδαρχικών αυτοκρατοριών και σημερινών οικονομικών κολοσσών επάνω στην διεθνική διδασκαλία του Ρήγα Βελενστινλή.
  Μια διδασκαλία, που εκτός από την αντιπαλότητα των τυραννικών καθεστώτων αντιμετώπισε και την εχθρότητα της Επίσημης Εκκλησίας ως οργανισμού.
  Το προχωρώ. Έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν διδάσκεται ο Ρήγας στα σχολεία; Ερωτώ.

  Σχόλιο από animalis — Νοέμβριος 7, 2007 @ 11:34 μμ | Απάντηση

 4. Εγώ θα απαντήσω μόνο ως προς τον Ρήγα, γιατί την πρότάσή μου δεν την θεωρώ έωλη άλλα απάντηση που δίνει ο Ρήγας.
  Ο Ρήγας ήταν ο 1ος διεθνιστής επαναστάτης σε ένα καθεστώς που εφάρμοζε και εφαρμόζει το «διαίρει και βασίλευε».
  Σιγά μην αποτελέσει η ουσία των επαναστατικών οραμάτων του Ρήγα αντικείμενο γνώσης και διδαχής στα σχολεία του «διαίρει και βασίλευε» . Εδώ διαιρούν τους μαθητές … .

  Σχόλιο από dimkaramitsas — Νοέμβριος 24, 2007 @ 2:22 μμ | Απάντηση

 5. Πρώτα για το Σκοπιανό.

  Δεν έχουμε αντιληφθεί ως κοινωνία και ως ΠΑΣΟΚ ότι πίσω από την αδιαλλαξία των Σκοπίων βρίσκονται οι Η.Π.Α.;
  Αλλως πως, θα μπορούσε ένα δουκάτο στα Βαλκάνια να έχει αυτή την στάση ;

  Συζητά η κ. Μητσοτάκη με Αμερικανό διαμεσολαβητή !!!.
  Οι ΗΠΑ κα υπουργέ αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία !!! πως είναι δυνατόν λοιπόν να συζητάμε με αυτούς στην μέση;
  Αυτοί δηλ. θεωρούν ότι πρόκειται περί «Μακεδονίας» , δεν μπορούν να διαιτητεύουν, όταν ήδη έχουν λάβει θέση υπέρ του άλλου.
  Το γεγονός ότι δεχόμαστε διαιτησία από Η.Π.Α. κλπ. αποτελεί όχι μόνο σφάλμα αλλά απόλυτη αθλιότητα.
  Εάν θέλαμε διαιτητή, ας φέρναμε έναν εσκιμώο καλύτερα, όχι τις Η.Π.Α. , αυτές ετάχθησαν ήδη στο πλευρό των Σκοπίων.

  Εν συνεχεία, επί ΝΔ τα μισά κράτη του πλανήτη (μεταξύ των οποίων Η.Π.Α., Ρωσία, Κίνα) αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Τεράστια δηλ. η επιτυχία της πολιτικής σας κ. Καραμανλή. Μπορείτε λοιπόν κάλλιστα, ως λαγός να κρύβεστε από τον Ελληνικό λαό, και να του κρύβετε την πραγματική διάσταση του θέματος και της απόλυτης αποτυχίας σας.

  Η κ. Ντόρα κάτι θα πετύχει, είναι οργανωμένο σοφά, για να παρουσιαστεί από τις Η.Π.Α. ως τεράστια προσωπική της επιτυχία, να διαδεχθεί λαμβάνοντας προίκα το Σκοπιανό.

  Ξυπνήστε «αναλυτές» του ΠΑΣΟΚ, γιατί σύντομα θα βαρεθώ να γράφω … .

  Σχόλιο από dimkaramitsas — Μαρτίου 2, 2008 @ 11:19 πμ | Απάντηση

 6. Δημήτρη μου, ο Μακεδόνας πρωθυπουργός της Ραφήνας, δεν ασχολείται με σοβαρά θέματα. Το μόνο που τον απασχολεί είναι οι ψαροταβέρνες της μείζονος περιοχής. Έχει διορίσει υπουργούς για να απολμβάνει την ησυχία του. Και όπως καλά γνωρίζεις, ανεξαρτήτως του αν κάποιος διαφωνεί με το Σημίτη ή όχι, όσο ήταν πρωθυπουργός έτρεχε σε όλο τον κόσμο. Περιμένεις από τον Καραμανλή να πράξει κάτι ανάλογο; Εδώ σεν συγκαλέι Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να μην αναλάβει δεσμεύσεις!
  Η πρότασή σου με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Δεν την σχολιάζω καν. Την ανάρτησα και στο ιστολόγιό μου. Προχωρούμε δυναμικά μπροστά με θέσεις.
  Γιάννης Γ. Αγγέλου

  Σχόλιο από Γιάννης Αγγέλου — Μαρτίου 2, 2008 @ 12:30 μμ | Απάντηση

 7. Γιάννη μερικές δεκάδες άνθρωποι σαν και σένα μπορούν να ξαναφέρουν τον ξεστό ήλιο στην χώρα μας και στις ψυχές μας.

  Σχόλιο από dimkaramitsas — Μαρτίου 2, 2008 @ 3:45 μμ | Απάντηση

 8. Από τον κάτοχο του blog : Το μήνυμα είναι μάλλον άσχετο όμως το αφήνω επειδή έχει το ενδιαφέρον του.
  Περικόπτω τα ονόματα καθώς δεν έχει υπάρξει δικαστική τελεσίδικη κρίση.

  Γ. Κ. ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΗΣ κ.Κ. Μ. ΥΠ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ β΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ

  * Η συμμορία
  Οι ατσίδες με τα ταξί-«μαϊμούδες»
  Το ΒΗΜΑ, 23/12/2007 , Σελ.: A42
  Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α
  * Ατομα που εμφανίζονταν ως πωλητές οχημάτων ΔΧ ή αυτοκινητιστές κατηγορούνται ότι εξαπατούσαν υποψήφιους αγοραστές
  Οι ατσίδες με τα ταξί-«μαϊμούδες»
  Τα θύματα στις μηνύσεις τους καταγγέλλουν ότι έχασαν μεγάλα χρηματικά ποσά – τι προέκυψε από τη δικαστική έρευνα

  ΜΑΡΙΑ ΤΣΩΛΗ

  Ανθρωποι της αγοράς, με… πρόσωπο, εξυπηρετικοί και καλοδιάθετοι, τόσο ώστε να «περνούν» ως πραγματικοί έμποροι ταξί, καταφέρνουν ανενόχλητοι επί χρόνια να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά, ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, εξαπατώντας όποιον πέφτει στα νύχια τους. Θύματά τους επίδοξοι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, οι οποίοι, στην προοπτική ενός γερού μεροκάματου που θα κέρδιζαν με ένα όχημα και μια άδεια ταξί, προχωρούν στην αγορά τους. Τα λεφτά πληρώνονται πάντα προκαταβολικά. Προσυμφωνημένα. Αλλά όσο βλέπουν οι υποψήφιοι αγοραστές ταξί…

  Υπόθεση απάτης με θύματα υποψήφιους αγοραστές ταξί

  Η κομπίνα, όπως τουλάχιστον περιγράφεται στις μηνύσεις των θυμάτων, είναι απλή, καλοστημένη και αποδοτική για τους κατηγορουμένους. «Αλιεύουν» τα θύματά τους καταχωρίζοντας αγγελίες στον Τύπο και προσφέροντας τις πιο ευνοϊκές τιμές στην αγορά. Δέχονται τους υποψήφιους αγοραστές στη διεύθυνση που κάθε φορά έχει η «επιχείρηση» ως έδρα. Μπροστά έχουν συνήθως ένα σταθμευμένο ταξί για να πιστοποιεί ότι όλα έχουν καλώς.

  * Το σκηνικό της απάτης

  Οι κατηγορούμενοι για να πείθουν τα θύματά τους ότι η συναλλαγή μαζί τους είναι απολύτως νόμιμη και δεν ενέχει κανένα ρίσκο διαπραγματεύονται παρουσία (;) συμβολαιογράφου ως και τη σύνταξη των συμβολαίων. Φυσικά δεν τα υπογράφουν ποτέ, επικαλούμενοι κάθε φορά διαφορετικές προφάσεις. Εν τω μεταξύ έχουν φροντίσει να εισπράξουν από τα θύματά τους το τίμημα.

  Την επόμενη στιγμή εξαφανίζονται. Αλλάζουν διεύθυνση, τίτλο, υπεύθυνο… Και αν οι απελπισμένοι και χρεωμένοι «πελάτες» τους τούς εντοπίσουν, τους καθησυχάζουν προσφέροντάς τους συναλλαγματικές. Φυσικά μετά εξαφανίζονται ξανά, αφού οι συναλλαγματικές που μοιράζουν δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.

  Μεταξύ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, σε σειρά μηνύσεων που ερευνά η Δικαιοσύνη, εμφανίζονται οι Γ. Κ., Α. Κ. και Θ. Α.

  * Αλλάζουν έδρα και όνομα

  Οπως προκύπτει από το σύνολο των δικογραφιών – δεν τις χειρίζεται ένας ανακριτής και άρα είναι αμφίβολο αν κάθε δικαστικός λειτουργός γνωρίζει την ώρα που εξετάζει τους κατηγορουμένους για την ύπαρξη και άλλων συναφών δικογραφιών εις βάρος τους -, η «επιχείρηση» εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της με τη μέθοδο της αλλαγής έδρας έπειτα από κάθε «αγοραπωλησία» και την εμφάνιση διαφορετικού κάθε φορά προσώπου ως ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Συνήθως συστήνονται στους πελάτες τους με ψεύτικο όνομα και διαφορετική ιδιότητα. Πότε ως μεσίτες, πότε ως έμποροι αυτοκινήτων και πότε ως αυτοκινητιστές ή ιδιοκτήτες ταξί οι ίδιοι.

  Το πιο σκανδαλώδες όλων, όπως προκύπτει από πρόσφατες καταγγελίες, είναι ότι δεν έχουν σταματήσει τη δράση τους ούτε αφότου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Αυτή την περίοδο έχει στηθεί νέο μαγαζί εμπορίας ταξί σε νέα διεύθυνση στην περιοχή της Καλλιθέας και οι δράστες χρησιμοποιώντας «αχυρανθρώπους» εξακολουθούν ανενόχλητοι να εξαπατούν όσους ανυποψίαστους επιχειρούν να αγοράσουν άδειες και οχήματα ταξί.

  Πρόσφατα απολογήθηκε ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας κυρίας Δέσποινας Σταθοπούλου ο Γ. Κ., ο οποίος αμέσως μετά αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Αλλά, όπως διαπιστώθηκε, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται και σε άλλη προγενέστερη υπόθεση, για την οποία μάλιστα έχει παραπεμφθεί σε δίκη με δύο βουλεύματα, ένα του Συμβουλίου Πρωτοδικών και ακολούθως του Συμβουλίου Εφετών. Το επόμενο βήμα του ωστόσο δεν ήταν η αναστολή των δραστηριοτήτων του. Προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί αίτηση αναίρεσης κατά του δευτεροβάθμιου παραπεμπτικού βουλεύματος. Και η ιστορία συνεχίζεται…

  * Τι καταγγέλλουν τα θύματα

  Στη μήνυσή της εις βάρος του κυκλώματος η κυρία Ε. Τ. – ένα από τα θύματα – η οποία στρέφεται κατά τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων ο Α. Κ., αναφέρει: «Οι μηνυόμενοι δηλώνουν ότι ασκούν άλλοτε το επάγγελμα του αυτοκινητιστού, άλλοτε του εμπόρου αυτοκινήτων ΔΧΕ και άλλοτε του μεσίτου. (…) Λειτουργούν δύο-τρία καταστήματα στην περιοχή των Αθηνών (ένα στην οδό Δρ. αριθμ. 81, ένα στην οδό Λέν. αριθ. 163 και πιθανόν και τρίτο στην οδό Λ.)». Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η κυρία Τζ., με τα ψέματα και τη συνδρομή «συμβολαιογράφου», μιας κυρίας η οποία συντάσσει και υπογράφει συμβόλαια ή πληρεξούσια, υπεξαιρούν από τα θύματά τους τεράστια ποσά.

  Πόσα ακριβώς; Ο κ. Ι. Μ., ο οποίος θέλησε να αγοράσει άδεια και ταξί εξ ημισείας με άλλον συνάδελφό του, αναφέρει στη μήνυσή του εις βάρος του Α. Κ. και του Θ.Α.: «Στις 9.10.2006 πληρώσαμε το ποσό των 90.000 ευρώ με την υπ’ αρ. επιταγή ΓΓ 57250671-6 της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, υπογράψαμε προσύμφωνο και οι εγκαλούμενοι μας επαναβεβαίωσαν ότι στις 11.10.2006 θα γινόταν η οριστική μεταβίβαση της αδείας στα γραφεία τους, από όπου θα παραλαμβάναμε και το αυτοκίνητο». Στην αγορά οι τιμές για την αγορά μιας άδειας ξεπερνούν τα 170.000 ευρώ, ενώ ένα αυτοκίνητο κοστίζει από 30.000 ευρώ και πάνω.

  * Αφαντοι οι ιδιοκτήτες

  Αλλά εκείνη την ημέρα έλειπαν και το αυτοκίνητο και οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης. «Προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους αλλά δεν απαντούσαν σε κανένα από τα τηλέφωνά τους, ούτε κινητά ούτε σταθερά. Ούτε και στο μαγαζί ήρθαν» αναφέρει ο κ. Μ.. «Τη Δευτέρα 16.10.2006 που πήγαμε ξανά στο μαγαζί βρήκαμε τον Θ. Α.. Κάλυπτε συνεχώς τον Α. Κ. . Μας είπε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται, προσποιούνταν τον ανήξερο, του τηλεφωνούσε και μας έλεγε ότι δήθεν ψάχνει χρήματα από άλλες μάνδρες, δανεικά, για να μας καλύψει και να μας επιστρέψει τα χρήματα…» καταλήγει ο μηνυτής.

  Εις βάρος των κατηγορουμένων στην υπόθεση των αγοραπωλησιών ταξί-«μαϊμούδων» στρέφονται ήδη με μηνύσεις τους και οι κκ. Σ. Τ. και Α. Μ. και ο κατάλογος φαίνεται ότι θα αυξηθεί και άλλο.
  Για όλα φταίει η συγκυρία, λένε οι κατηγορούμενοι

  Σε δεινή θέση βρίσκονται σήμερα τα θύματα. Η πλειονότητα των εξαπατηθέντων, προκειμένου να ανταποκριθούν στα έξοδα της αγοράς των ταξί, υποθήκευσαν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι έλαβαν μεγάλα τραπεζικά δάνεια. Οι εισπράξεις από το ταξί που θα δούλευαν, όπως πίστευαν, θα κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους. Σήμερα το μόνο που έχουν είναι το χρέος στην τράπεζα, την απειλή να μην καταφέρουν να το πληρώσουν και τον κίνδυνο το σπίτι τους «να βγει στο σφυρί».

  Τα θύματα στράφηκαν στη Δικαιοσύνη με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή, έστω και καθυστερημένα, θα πάρουν πίσω τα μεγάλα χρηματικά ποσά που οι επιτήδειοι τους υπεξαίρεσαν. Ολοι τους έχουν προσφύγει και στην αστική δικαιοσύνη διεκδικώντας με την κατάθεση αγωγών το σύνολο του ποσού των χρημάτων που ζημιώθηκαν από τις ενέργειες των κατηγορουμένων. Ακόμη περιμένουν.

  Το «αστείο» – αν υπάρχει σε αυτή την υπόθεση – είναι ότι οι κατηγορούμενοι δεν αρνούνται πως έλαβαν χρήματα από τα θύματά τους δίχως να τους παραδώσουν τις άδειες και τα αυτοκίνητα που υποτίθεται ότι θα τους πωλούσαν. Αρνούνται μόνο την κατηγορία της απάτης υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν σκοπό να εξαπατήσουν τους πελάτες τους. Για όλα φταίει, λένε, η… συγκυρία. «Συνθήκες ανεξάρτητες από τη θέλησή μας, τα απρόοπτα της αγοράς και των συναλλαγών, μας ανάγκασαν να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας» είναι το βασικό επιχείρημα.

  Και επιχειρώντας να λύσουν το θέμα με τον ίδιο τρόπο προτείνουν σε όποια από τα θύματά τους τούς τρέχουν στα δικαστήρια να τα βρουν επιστρέφοντάς τους κάποια από τα ποσά που τους… έφαγαν για να δείξουν και καλή διαγωγή εν όψει της δίκης.

  Το ΒΗΜΑ, 23/12/2007 , Σελ.: A42
  Κωδικός άρθρου: B15246A421

  * Η συμμορία των εμπόρων ταξί-«μαϊμούδων» εξελίσσεται σε Λερναία Υδρα
  Colpo grosso με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
  Πώς μπορείτε να χάσετε το όχημα που θέλετε να πουλήσετε ή να εξαπατηθείτε με το ακίνητο που ονειρεύεστε να αγοράσετε…
  ΜΑΡΙΑ ΤΣΩΛΗ
  Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έτοιμα προς πώληση. Οι έμποροι παζαρεύουν προς τα κάτω τις τιμές των οχημάτων που αγοράζουν για να τα μεταπωλήσουν με μεγαλύτερο κέρδος. Οι απατεώνες όμως δεν κάνουν τέτοιου είδους παζάρια και έτσι εξαπατούν ευκολότερα τα υποψήφια θύματά τους
  Συμμορία των εμπόρων ταξί-«μαϊμούδων».
  Σε Λερναία Υδρα έχει εξελιχθεί η συμμορία των εμπόρων ταξί-«μαϊμούδων». Πολυεπίπεδη και πολυπλόκαμη, η εγκληματική δραστηριότητά της έχει επεκταθεί και στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους «αχυρανθρώπους» της ετοιμάζουν και νέο «colpo grosso», αυτή τη φορά στην αγορά ακινήτων. Και όλα αυτά ενώ ορισμένα από τα μέλη της είναι ήδη υπόλογα στη Δικαιοσύνη για την ως σήμερα δράση τους. Οι πρωταγωνιστές αυτής της συμμορίας είναι μάστορες στην ψυχολογία, δεινοί παίκτες στην αγορά, λένε οι εξαπατημένοι. Σου δημιουργούν την εντύπωση ότι πίσω τους ρέει άφθονο και ζεστό χρήμα.

  Εχοντας ως στόχο την επέκταση της… πελατείας τους, άλλαξαν ρόλο και από πωλητές έγιναν αγοραστές. Οπως καταγγέλλουν, αντί να καταχωρούν αγγελίες στον Τύπο, όπως έκαναν μέχρι πρότινος, αναζητώντας υποψήφιους αγοραστές ταξί, «ξεσκονίζουν» όλες τις αγγελίες πωλήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και τηλεφωνούν στους ιδιοκτήτες τους για να τα αγοράσουν. Δεν προχωρούν σε κανένα παζάρι, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι μάντρες. Είναι πρόθυμοι να καταβάλουν την τιμή που τους ζητούν και επιπλέον μέσα στο ποσό αυτό να αναλάβουν να διεκπεραιώσουν και όλα τα γραφειοκρατικά. Αφού εξασφαλίσουν τα χαρτιά και δώσουν μια στοιχειώδη προκαταβολή, παίρνουν στην κατοχή τους το ΙΧ, το οποίo σπεύδουν να μεταπωλήσουν.

  Συνήθως και προκειμένου να υποδυθούν τους αδιάφορους, που δεν κόπτονται για την αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, πραγματοποιούν αναπάντητη κλήση σε αυτούς που θέλουν να πωλήσουν τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητά τους. Εκείνοι βρίσκουν τις κλήσεις και καλούν το νούμερο που τους κάλεσε. Η συζήτηση μεταξύ ιδιοκτήτη και ενδιαφερόμενου αγοραστή ξεκινά. Από την τηλεφωνική συνομιλία συνήθως καταλαβαίνουν με τι άτομα έχουν να κάνουν.
  Αν αντιληφθούν ότι αυτός με τον οποίο συνομιλούν είναι «ζόρικος» και δεν μπορούν εύκολα να τον εκμεταλλευθούν, δεν προχωρούν στην αγοραπωλησία. «Εχουν απίστευτη ικανότητα σε αυτά» λένε πολλά από τα θύματα. Στην περίπτωση που όλα δείχνουν ότι μπορούν να εξελιχθούν απρόσκοπτα, οι κατηγορούμενοι σε πολλές κατηγορίες για σειρά περιπτώσεων απατών, δίχως να προβούν σε οποιοδήποτε παζάρι, δέχονται να καταβάλουν το ποσό που τους ζητούν οι ιδιοκτήτες των μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων, πρακτική δελεαστική, καθώς οι μάντρες αυτοκινήτων συνήθως «παζαρεύουν» προς τα κάτω την τιμή.
  Επιπλέον προθυμοποιούνται να αναλάβουν τους ελέγχους του αυτοκινήτου, να το περάσουν ΚΤΕΟ και να προβούν στην τακτοποίηση όλων των εγγράφων και των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας. Τέλος, δίνουν μια στοιχειώδη προκαταβολή και παραλαμβάνουν τα μεταχειρισμένα, τα οποία τελικά δεν εξοφλούν, ενώ στο μεταξύ έχουν φροντίσει να τα έχουν «σκοτώσει».
  «Η προκαταβολή που δίνουν σε καθέναν από τους ιδιοκτήτες δεν είναι σταθερή. «Διαβάζουν» το θύμα τους και διαφοροποιούν κατά περίπτωση το ποσό» υποστηρίζει ένα από τα θύματα των κατηγορουμένων που παρακολουθεί στενά τη δράση τους. «Είναι αδίστακτοι και πολύ καλά οργανωμένοι. Είναι μαέστροι του είδους, «διαβάζουν» αυτόν που έχουν απέναντί τους» συμπληρώνει ακόμη ένα από τα δεκάδες θύματα.
  «Εχουν δυνατή έκφραση λόγου και πειθούς. Φυσικά δεν την πατάνε όλοι. Συγκεκριμένα, πριν από τρεις εβδομάδες κάποιος τους πούλησε ένα αυτοκίνητο Smart. Μετά από μία-δύο ημέρες εκείνος αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και κάλεσε δικηγόρο και Αστυνομία και του έδωσαν τα χρήματα επί τόπου. Δεν τους συμφέρει η φασαρία, δεδομένου ότι είναι πελάτες της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας» περιγράφει ο ίδιος μηνυτής.
  Οι καταγγελίες είναι πράγματι σημαντικές και αν επιβεβαιωθούν θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρακτικές των επιτηδείων επιχειρηματιών. Μένει στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της να ερευνήσουν αν πράγματι όλα όσα καταγγέλλονται ευσταθούν και, αν ναι, να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους υπαιτίους. Χαρακτηριστική και η επόμενη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, πριν από δύο εβδομάδες, μέλη της «εγκληματικής ομάδας» αγόρασαν με χρηματοδότηση ένα Mini Cooper, μαύρου χρώματος, το οποίο στη συνέχεια πούλησαν σε ανατολική χώρα, ενώ την ίδια ώρα δήλωσαν κλοπή προκειμένου να απαλλαγούν από τη μίσθωση.
  Μεταξύ των υπολόγων στη Δικαιοσύνη είναι ο Α. Κ., του οποίου η σύζυγος είναι αυτή που το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να συστήσει τεχνική εταιρεία. Οι «καμένες» γλώσσες των θυμάτων του άντρα της λένε ότι πρόκειται για έναν από τους πολυάριθμους «αχυρανθρώπους» που συχνά-πυκνά αξιοποιεί η συμμορία για να βγαίνει από τα αδιέξοδά της. «Και επειδή στην προκειμένη περίπτωση το αδιέξοδο είναι μεγάλο» λένε τα θύματά του που έχουν επιδοθεί σε σειρά ερευνών προκειμένου να καταφέρουν να στείλουν τους υπαιτίους της οικονομικής καταστροφής τους στη φυλακή «ο κ. Κ. και η παρέα του έβαλαν τη σύζυγό του να συστήσει τεχνική εταιρεία ώστε να καταφέρουν από μια τόσο πρόσφορη αγορά όσο η αγορά ακινήτων να αποκομίσουν οφέλη εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών που φιλοδοξούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι».
  Το πρώτο διάστημα της δράσης τους οι «επιτήδειοι επιχειρηματίες» κατηγορούνται ότι «αλίευαν» τα θύματά τους καταχωρώντας αγγελίες στον Τύπο με τις οποίες προσέφεραν ταξί και άδειες ταξί στις πιο ευνοϊκές τιμές της αγοράς. Με τον τρόπο αυτόν προσείλκυαν τα υποψήφια θύματά τους και στη συνέχεια τους αποσπούσαν σημαντικότατες προκαταβολές χωρίς ποτέ να δίνουν τα οχήματα ταξί ή τις άδειές τους.
  «Μου έχουν προτείνει να κλέψουν άλλους για να ξεχρεώσουν εμένα»…
  «Εχουν περάσει απίστευτα μεγάλα ποσά από τα χέρια τους. Εχω σκοπό να τους βάλω φυλακή. Μου έχουν προτείνει να κλέψουν άλλους για να ξεχρεώσουν εμένα. Δεν το θέλω αυτό. Θέλω να βλέπω τα χαμόγελα παιδιών και όχι τα κλαμένα τους μάτια για να γελάνε τα δικά μου. Δεν το δέχομαι να «σηκωθούν» άλλοι – όπως λένε στη γλώσσα τους – για να πάρω λεφτά εγώ» δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Ε. Κ., ένα από τα θύματα της ομάδας που πρόσφατα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση για τριπλή απάτη που, όπως υποστηρίζει, διέπραξαν εις βάρος του οι Γ. Κ., Α. Κ., Κ. Λ. και Κ. Π..
  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη μήνυσή του, του πούλησαν μια άδεια, ένα όχημα ταξί και δύο ΙΧ αυτοκίνητα, για την αγορά των οποίων τους έδωσε το δικό του αυτοκίνητο, το οποίο είχε ηλικία κυκλοφορίας μόλις λίγων μηνών. Ο μηνυτής στο δικόγραφό του περιγράφει: «Και ενώ περίμενα να έρθει το αυτοκίνητο πάνω στο οποίο θα χρεωνόταν η άδεια ταξί που θα αγόραζα, άρχισαν ξαφνικά να μου λένε ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα στον εκτελωνισμό του αυτοκινήτου γιατί δήθεν δεν πληρούσε κάποιες προϋποθέσεις και να μην ανησυχώ και ότι είναι τίμιοι άνθρωποι και θα τελείωναν την επόμενη ημέρα τον εκτελωνισμό και διάφορες άλλες τέτοιες προφάσεις και δικαιολογίες, τις οποίες και καλόπιστα πίστεψα, και έφυγα εμφανώς στενοχωρημένος και απογοητευμένος, γιατί αφενός είχαμε δώσει τα χρήματα αυτά στον Κ. και στη συμμορία απατεώνων, που τότε δεν γνώριζα το ποιόν τους, χωρίς να έχουμε μια εγγύηση στο χέρι μας ότι θα αγόραζα τελικά την άδεια ταξί παρά μόνο μεγάλα λόγια και υποσχέσεις από ανθρώπους που, όπως αποδείχθηκε τελικά, ήταν αδίστακτοι απατεώνες και καταχραστές της καλοπιστίας ανθρώπων σαν και εμένα, που ήμουν ένα από τα θύματά τους».
  Οι προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη δεν δηλώνουν αισιόδοξοι γιατί οι πολυάριθμες δικογραφίες εις βάρος των κατηγορουμένων ερευνώνται από διαφορετικούς ανακριτές, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να μη θεωρούνται «επαγγελματίες απατεώνες», να μην προφυλακίζονται και να εξακολουθούν τη διάπραξη νέων κακουργημάτων.
  Την ανησυχία του για την πορεία της υπόθεσης του κ. Ε. Κ. εκφράζει μιλώντας στο «Βήμα» ο δικηγόρος του κ. Δ. Σ.: «Καταθέσαμε τη μήνυση εδώ και τέσσερις εβδομάδες. Χρεώθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος την απέστειλε με την ένδειξη του κατεπείγοντος στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που θα διενεργήσει την προανάκριση. Δυστυχώς το Οικονομικό Εγκλημα, τέσσερις εβδομάδες τώρα, όπως οι αρμόδιοι μας ενημερώνουν, δεν έχει ακόμη λάβει ή ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη δικογραφία».
  Το ΒΗΜΑ, 02/03/2008 , Σελ.: A45

  Σχόλιο από ΓΙΩΡΓΟΣ — Μαρτίου 23, 2008 @ 12:38 πμ | Απάντηση

 9. Ναι πολύ εξυπνο. Αλλα οι διεθνιστικές σας τασεις κύριε, απαιτούν την ύπαρξη καλής θελήσεως και απο την άλλη πλευρα. Δηλαδή, με αυτά που μας λέτε ουσιαστικά θυσιάζετε ιστορία, όνομα, κληρονομιά για να διατηρήσετε τον δογματισμό σας και να υπερισχύσει του πατριωτισμου τον οποίο εσείς οι διεθνιστές τον εκλαμβάνετε ώς εθνικισμό. Για ρωτήστε αυτους που ζουν στην δική μας Μακεδονία τι εχουν να πουνε. Γιατί τα Σκόπια δεν σκοπεύουν απλα να διεκδικήσουν όνομα. Θέλουν και την ιστορία και την κληρονομιά μας, άλλα και τα εδάφη μας. Με την τακτική που προτείνετε πρέπει για χάρη του διεθνισμού και του δογματισμού που κατατρέχει τη σημερινή αριστερά να δόσουμε την πατρίδα για την οποία τόσοι έχουν πεθάνει. Θα μιλούσατε πραγματικά έτσι αν ξέρατε τις θυσίες των προγόνων μας για το έδαφος που σκέφτεστε να θυσιάσετε στο βωμό του διεθνισμου? Εγώ λέω όχι και μην με πείτε αλυτρωτιστή και τα συναφή γιατί δεν είμαι. Σοβαρά, είναι ιεροσυλία όχι προς αγίους, άλλα προς τους πιο ασήμαντους που έπεσαν για να μιλάμε ελεύθερα, να συζητάμε νέες παραχωρήσεις τη στιγμή που (παραδεχτείτε το) ΔΕΝ εχουν νόημα αφου εκλαμβάνονται ώς σημεία αδυναμίας. Θέλετε ειρήνη, άλλα θέλετε να κάνετε πίσω μόνο εσείς. Και όμως εδώ και δεκαετίες μόνο εμείς κανουμε πίσω και κοιτάξτε τα αποτελέσματα… Και όλη αυτη η φαρσοκωμωδία είναι ένας απο τους λόγους που η άποψή μου για την Αριστερά έχει χαλάσει. Ο Θεοδωράκης ήταν πιο αριστερός απο όλους μας αλλα είδατε τι δήλωσε. Και το να πάτε κόντρα και στο άτομο που έφαγε τις εξορίες με το κουτάλι για να στηρίξετε το δογματισμό σας παρατραβάει.

  Σχόλιο από Alkinoos — Αύγουστος 18, 2008 @ 2:02 μμ | Απάντηση

 10. Θα μπορούσα να συμφωνήσω ως προς την αδιαλλαξία και επιθετικότητα των Σκοπιανών, όμως φαίνεται δεν διάβασες το κείμενο σωστά και σε βάθος.
  Πρώτα από όλα δεν γίνεται κανένας λόγος για καμμία παραχώρηση, μάλλον για ενσωμάτωση στην Ελλάδα γίνεται … . Κάποιοι ξέρεις θα το ερμήνευαν και ως προσάρτιση.
  Μετά, με την επίθεση φιλίας, μπορεί να πει κανείς ότι διαμορφώνεις την δυναμική για να ενσπείρεις διχαστικές τάσεις στο εσωτερικό του γείτονα που συσπειρώνεται γύρω από το ιδεολόγημα: «οι κακοί Ελληνες».
  Εχει πολλά έξυπνα πολιτικά σημεία η πρόταση και αντέχει σε οποιαδήποτε ανάγνωση.
  Τώρα για τον Θεοδωράκη θα πω μόνο ότι είναι μεγάλος συνθέτης …, τα υπόλοιπα ας τα κρίνει η Ιστορία.
  Αν περιμένουμε από 5-6 τύπους παρωχημένης ηλικίας να κάνουν πολιτική παραγωγή για το μέλλον, τότε αυτό το τελευταίο το βλέπω ιδιαίτερα ζοφερό. Κάποτε οι φωστήρες θα μας αφήσουν … .

  Σχόλιο από dimkaramitsas — Οκτώβριος 12, 2008 @ 10:25 μμ | Απάντηση

 11. Απο την στιγμη που η πολιτικη ηγεσια της χωρας αυτης εξακολουθει να υποστηριζει τις γνωστες εντελως παρανοικες αποψεις δεν πιστευω οτι οποιαδηποτε προταση φιλικης προσεγγισης θα ηταν προς το συμφερον της χωρας μας.Δεν ειναι ομως μονο η πολιτικη τους ηγεσια φορεας αυτων των σχιζοφρενικων αποψεων…Μια ματια να ριξει κανεις στο τι διδασκονται οι νεαροι »Μακεδονες» στα πανεπιστημια τους αρκει…Εκει εκκολαπτονται οι αυριανοι Ελληνοφαγοι…Σχετικες αναφορες εχουν γινει και απο την εκπομπη μεγαλου Ελληνικου τηλεοπτικου σταθμου(Φακελοι-Μεga)..Τι λενε στα πανεπιστημια τους για μας ειναι γνωστα και δεν χρειαζετε να τα επαναλαμβανουμε…Στο κατω κατω αν για καποιους ειναι θεμιτο να θελουν να ονομαζονται και να αυτοπροσδιοριζονται Μακεδονες γιατι να μην ειναι και αθεμιτη η προσπαθεια τους να μας παρουσιασουν ως μη γνησιους Ελληνες απογονους των γνωστων Αρχαιων Ελληνων…Πιστευω οτι ειναι καταδικασμενη καθε προσπαθεια προσεγγισης με αυτη την χωρα ….Εχοντας κατρακυλισει σε εναν αυτοκαταστροφικο σχιζοφρενικο εθνικισμο δεν βλεπω πως μπορει η Ελλας να προσεγγισει φιλικα αυτο το κρατος…Αντιθετως ΑΝ η Ελλας θελει μπορει να καταστρεψει αυτο το κρατος ειτε με εμπαργκο(οπως το 1994) ειτε με ενισχυση του Αλβανικου παραγοντα που θα αποτελει τα επομενα χρονια ανω του 50% του πλυθησμου!Με την ευκαιρια ο Αλβανικος παραγοντας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ απολυτα τις Ελληνικες θεσεις στο ζητημα αυτο…

  Σχόλιο από Parmenion — Δεκέμβριος 14, 2008 @ 3:53 πμ | Απάντηση

 12. Αγαπητέ Παρμενίωνα
  Εχεις δίκιο στις τάσεις και τις διδαχές της σκοπιανής ηγεσίας. Ομως ο δικός μας πολιτισμός, ο Ελληνικός και όσα δημιούργησε, δεν μπορούν να στηρίζουν το «μίσος».
  Εμείς πρέπει να δείξουμε το δρόμο της ιστορικής εξόδου στην «βαρβαρότητα».
  Η ίδια η πρότάσή μου αποσκοπεί στο να ενσπείρει την αμφισβήτηση κατά της σκοπιανής προπαγάνδας στον ίδιο τους το λαό. Είναι μια πρόταση πολιτισμού και μετουσίωσής του.
  Εάν όπλο κάποιων (οι συντάκτες της εκπομπής που αναφέρεις έχουν κατηγορηθεί ως εν Ελλάδι πράκτορές τους) είναι να ενσπείρουν έχθρες και μισσαλοδοξία (πάγια τακτική των αυτοκρατοριών) ή δική μας είναι να ενσπείρουμε τον «Λόγο», την λογική. Αυτή είναι μια τεράστια αξία των προγόνων μας και αυτή πρέπει να αξιοποιήσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με ένα παραπλανημένο λαό, ούτε με έχθρα ή συμβιβασμούς από μέρους μας μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Οι λύσεις πρέπει να είναι καθαρές και ευθείες και να βασίζοντια σε πραγματικές αρχές.
  Σήμερα απλά μας παίζουν στο γήπεδό τους, το γήπεδο των προκλήσεων … . Οφείλουμε να φέρουμε την υπόθεση στην ουσία της, εκεί που τα πράγματα είναι σαφή και τόσο απλά όσο η πρόταση που έκανα.
  Οσο για τους Αλβανούς και τον Μπερίσσα, προσωπικά δεν τους έχω εμπιστοσύνη. Αυτοί όχι μόνο έχουν μίσος για τους Ελληνες, αλλά και τον μεγαλο-ιδεατισμό της «μεγάλης Αλβανίας».
  Πραγμτικοί σύμμαχοι μόνο οι σκοπιανοί μπορούν να γίνουν.

  Σχόλιο από dimkaramitsas — Δεκέμβριος 15, 2008 @ 12:38 μμ | Απάντηση

 13. Μεγαλοιδεατισμο και μαλιστα σαφεστατα εκδηλωμενο εχουν οι κατοικοι των Σκοπιων..οι Αλβανοι θετουν κατα καιρους ζητημα επιστροφης περιουσιων για τους Τσαμηδες αλλα αυτο το ζητημα για την Ελλαδα εχει κλεισει ως επακολουθο του Β παγκοσμιου πολεμου…αν οι Αλβανοι θελουν να κανουν αναθεωρηση αυτων τοτε και οι Γερμανοι θα πρεπει να θεσουν ζητημα Σουδητιας και παει λεγοντας η υποθεση..Πιστευω οτι και οι ιδιοι εχουν καταλαβει το ματαιο των προσπαθειων τους..το θετουν πιο πολυ για εσωτερικη καταναλωση(ψηφοι Τσαμηδων) αλλα και ως αντιβαρο στις φωνες που ακουγονται στην Ελλαδα για ανεξαρτησια-αυτονομιατης Βορειου Ηπειρου..Σιγουρα μια σκληρυνση της Ελληνικης στασης μπορει να επιφερει διεθνεις αντιδρασεις οπως το 1994 οταν το κρατος αυτο εφτασε ενα βημα πριν την καταστροφη λογω του Ελληνικου Εμπαργκο…1,5 δις δολλαρια ζημια ειχαν τοτε και διακοπη της λειτουργιας ολων των χαλυβουργιων και διυλιστηριων τους…Αν ομως αυτοι κλιμακωσουν τις προκλησεις η χωρα μας θα πρεπει να απαντησει δυναμικα αυτη τη φορα..Για μενα φανταζει απιστευτο πως αυτη η χωρα θα αλλαξει μυαλα…Μεγαλο μερος ομως της ευθυνης εχου ν και οι Ελληνικες κυβερνησεις μετα την απελευθερωση απο τα Ναζιστικα κτηνη..Οι οποιες δεν εκαναν απολυτως τιποτα οταν αυτη η περιοχη βαπτιζοταν επισημα »Μακεδονια» απο τον μεγαλυτερο ισως ξενο ανθελληνα ηγετη Τιτο….ετσι για 60 περιπου χρονια οι κατοικοι αυτοι θα απολαμβαναν ανενοχλητα το νεο τους εθνικο ονομα!

  Σχόλιο από Parmenion — Δεκέμβριος 17, 2008 @ 6:04 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: