Διάλογος για την Κοινωνία

16 Φεβρουαρίου, 2008

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Το κείμενο δεν αφορά αποκλειστικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. , το κείμενο αφορά κάθε δημοκράτη πολίτη και κάθε πολιτικό σχηματισμό. 

 

                                                                                    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ

                                                             ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

 Η πρόταση για αλλαγές στο καταστατικό διαμορφώθηκε εδώ στο dialogos.pasok με την συμμετοχή αρκετών συντρόφων.

                                                                                                                     – Ι –

Α.        Η κεντρική έννοια και τροποποίηση του καταστατικού αφορά τις Δημοκρατικές Τοπικές Οργανώσεις (ΔΗ.Τ.Ο). Επιχειρείται και στοχεύεται η καταξίωση του ανθρώπου, του πολίτη, μέσω της πραγματικής δημοκρατίας. Η ίδια η δημοκρατία αποτελεί το «τέλειον πολίτευμα» είναι η ουσιαστική κοινωνική συμβολή στην πολιτική πρόοδο. Ταυτόχρονα είναι και η αξίωση του ΠΑΣΟΚ, η επαναφορά του στην κοινωνική συνείδηση και στην πολιτική πρωτοπορία.

Η πραγματική δημοκρατία είναι και το κίνητρο που θα κάνει την κοινωνία να αγκαλιάσει το ΠΑΣΟΚ και πάλι. Όταν ξέρεις ότι η γνώμη και η απόφασή σου έχει ισχύ πραγματική, τότε αντιλαμβάνεσαι την αξία της συμμετοχής και την αξία του ΠΑΣΟΚ, ως κινήματος πραγματικής δημοκρατίας.

Η εξουσιαστική γραφειοκρατία που τόσο έχει ταλαιπωρήσει το κίνημα χάνει την ισχύ της με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Κάθε ιδέα κρίνεται από τους πολίτες, η αξιοσύνη του καθενός από μας μετριέται στην κοινωνία, άμεσα και χωρίς παρεμβάσεις. Οι κληρώσεις αποτελούν μια καινοτομία που έρχεται από την σοφία της Αθηναϊκής δημοκρατίας, σκοπός τους να μην επιτρέψουν την δημιουργία γραφειοκρατών. Αλλωστε, πλέον οι ίδιοι οι πολίτες αποφασίζουν για τα ζητήματα που τους αφορούν και εντέλλουν για την υλοποιησή τους.    

Β. Αφήνουμε ανοικτό το ζήτημα των συλλογικών οργάνων και του προέδρου.Η πρόταση είναι Κεντρική Επιτροπή, συνέδριο και πρόεδρος.  

Γ.         Τα άρθρα που αναφέρονται στις Νομαρχιακές και Περιφερειακές επιτροπές καταργούνται. Η αποτυχία τους και το γραφειοκρατικό καπέλωμα των απόψεων των πολιτών ήταν παροιμιώδης και συνέτεινε στην απαξίωση του ΠΑΣΟΚ και των Τοπικών οργανώσεων. Οι γραφειοκράτες κρατούσαν τα κλειδιά και τις σφραγίδες και απαξίωναν τον κοινωνικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ Αντ’ αυτών: ελεύθερες οργανώσεις συντονιστικού ή οργανωτικού χαρακτήρα με απόφαση των ΔΗ.Τ.Ο. .

Δ.      Υπάρχουν τέλος παρεμβάσεις στην κατοχύρωση του πολιτικού χαρακτήρα του κινήματος.

Οπου αναφέρεται αντιπροσωπευτικό όργανο εννοείται η κεντρική επιτροπή ή το συλλογικό όργανο που θα επιλεγεί.

ΙΙ. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ – ΠΡΟΟΙΜΙΟ

TO ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.  

Α.      Ξεκινώντας την αναζήτηση για την σύνθεση του δημοκρατικού οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας ενός κόμματος, θεωρούσα δεδομένο ότι το δικό μου κεκτημένο γνώσης πάνω στο ζήτημα της δημοκρατίας, το μοιράζεται το σύνολο του ελληνικού λαού μέσα από την βασική εκπαιδευτική διαδικασία. Στην πορεία διαπίστωσα ότι, για μία ακόμα φορά, από τον ελληνικό λαό έχει αποστερηθεί η γνώση και η παιδεία ακόμα και για τέτοια κεφαλαιώδη πολιτικά ζητήματα που αποτελούν και μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έγιναν σε τούτο εδώ τον τόπο, την έννοια της Δημοκρατίας. 

Β.      Για την Δημοκρατία όμως θα πρέπει πρώτιστα να αναφερθώ στο ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθώς η δημοκρατία αποτέλεσε ζητούμενο της ιδρυτικής διακήρυξής του και πάγιο πολιτικό ζητούμενο. Αλλωστε, η ανάγκη για ουσιαστική άμεση δημοκρατία αποτελεί αναζήτηση του ελληνικού λαού όχι μόνο από τους αρχαίους χρόνους, αλλά και από την πρώτη στιγμή της αναγέννησης του ελληνικού έθνους και της πορείας του προς την ελευθερία. Η ανάγκη και απαίτηση αυτή αποτυπώνεται εύγλωττα και άμεσα στο σύνολο των πολιτικών κειμένων του ελληνικού διαφωτισμού και λαμβάνει σάρκα και οστά σε όλα τα Συντάγματα της περιόδου 1821-1827. Η αναζήτηση συνεχίστηκε έντονα και αποτέλεσε την ψυχή και αιτία όλων των επαναστάσεων, στάσεων, κινημάτων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. 

Για τους Ελληνες η δημοκρατία και η συνεπαγόμενη αυτής πολιτική ελευθερία δεν αποτελεί μοντέλο έξωθεν μεταφερθείσας πολιτειακής συγκρότησης, αλλά ιστορικό πολιτικό δεδομένο που αποτελεί μόνιμη αναζήτηση και σκοπό.      

Γ.        Θα μπορούσα, εγώ και άλλοι, να μιλούμε ώρες, ημέρες και να γράψουμε χιλιάδες σελίδες για την δημοκρατία και τα αγαθά που προσφέρει στο σύνολο και στον ίδιο τον άνθρωπο – πολίτη. Θα προσπαθήσω να συνοψίσω και να αναφερθώ σε μερικά μόνο από αυτά για να τονιστεί και να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα της δημοκρατίας για την κοινωνία, τον άνθρωπο και ένα σοσιαλιστικό πολιτικό κόμμα – κίνημα.  

α.       Ως προοίμιο, είναι αναγκαίο να ορίσουμε την έννοια της δημοκρατίας. Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η αρμοδιότητα κάθε απόφασης ανήκει στους πολίτες και ασκείται από αυτούς άμεσα Αντίστοιχα, οι πολίτες έχουν και μπορούν να ασκήσουν και το δικαίωμα της πρότασης μιας δεσμευτικής διάταξης ή ψηφίσματος που μετά την αποδοχή της από το αποφασίζον σώμα τους, έχει δεσμευτική ισχύ για τα πολιτειακά όργανα.  

β.       Όχι δημοκρατία, αλλά μορφώματα δημοκρατίας, θα ονομάσουμε τα πολιτεύματα αυτά που ξεκινούν στα νεότερα χρόνια από τα αγγλικά συντάγματα και επικρατούν σε όλο τον δυτικό κόσμο υποκαθιστώντας εννοιολογικά και ουσιαστικά την αληθή – πραγματική έννοια της δημοκρατίας με ψευδεπίγραφα δημοκρατικοφανή πολιτικά μορφώματα, που περιορίζουν τον πολίτη από εκφραστή και αρμόδιο για την επιλογή της πολιτικής σε απλό εκλέκτορα άλλων. Στην πραγματικότητα, το πολίτευμα που αποκαλείται σήμερα σε όλο τον κόσμο δημοκρατία αποτελεί νόσφιση ενός μεγάλου οράματος, μιας ιδέας, και ψευδεπίγραφο τίτλο, ενός άλλου πολιτεύματος, με το οποίο – κατ’ ακριβολογία – έχει ελάχιστη σχέση και διαφέρει από αυτό στα ουσιώδη του εννοιολογικά χαρακτηριστικά. Το πολίτευμα που σήμερα ευρέως αποκαλείται δημοκρατία, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα που εκφράζει μία πολιτική αριστοκρατία και απομονώνει την κοινωνία από την πολιτική εξουσία και την άμεση άσκησή της, περιθωριοποιώντας ουσιαστικά τον ίδιο τον πολίτη από την πολιτική έκφραση. Είναι δηλαδή αντίθετο και δεν συμβαδίζει με το μοναδικό ουσιώδες χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, την άμεση άσκηση της αποφασιστικής αρμοδιότητας από το σύνολο των πολιτών. Ουσιαστικά μάλιστα οι πολίτες έχουν απολέσει και το δικαίωμα της πρότασης. Εάν, συνεπώς, κάνουμε λόγο για δημοκρατία ως στόχο ενός πολιτικού κινήματος ή κόμματος, θα πρέπει να απεγκλωβίσουμε τις έννοιες και να τις αποκαθάρουμε από τις ψευδεπίγραφες ονομασίες και τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το σημερινό πολίτευμα ή τις όποιες επιμέρους λειτουργίες αυταπάτη ή και απάτη.   

γ.       Η Δημοκρατία ως αναγκαίο πολιτικό ζητούμενο δεν αποτελεί μόνο συνταγματική επιταγή που μόνο αυτή πραγματώνει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ή την εντολή για δημοκρατικές διαδικασίες εντός των πολιτικών κομμάτων. Η Δημοκρατία αποτελεί αναγκαίο πολιτικό ζητούμενο για την απελευθέρωση, χειραφέτηση, ωρίμανση και ουσιαστική παιδεία του ανθρώπου – πολίτη και της κοινωνίας.  

δ.       Για ένα προοδευτικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κίνημα η καθιέρωση δημοκρατικών θεσμών στην εσωτερική του λειτουργία αποτελεί ζητούμενο για την εμπέδωση της δημοκρατίας στην κοινωνία, την απελευθέρωσή της και την πολιτική απομόνωση κάθε είδους καιροσκοπισμών. Βασικός πολιτικός στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η εξάλειψη κάθε ανισότητας στην κοινωνία και την οργάνωσή της και το μέσο για τούτο, που δεν εγκλωβίζει αλλά αναδεικνύει τις ανάγκες του ανθρώπου, είναι η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί όχι μόνο κεφαλαιώδη πολιτική στόχευση, αλλά έναν από τους ελάχιστους πολιτικούς αυτοσκοπούς του. Στην σημερινή φάση της ιστορίας του το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως πρώτιστο σκοπό του την δημοκρατία σε κάθε επίπεδο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Είναι σαφές ότι η πρώτη αλλαγή πρέπει να γίνει στο τρόπο της εσωτερικής του λειτουργίας, ο οποίος προσκολλημένος στα πολιτικά δεδομένα του παρελθόντος λειτούργησε και λειτουργεί αρχηγοκεντρικά και στα πλαίσια συστήματος έμμεσης και περαιτέρω έμμεσης αντιπροσώπευσης.

 Δ.      Το σύστημα που ακολουθεί έρχεται όχι μόνο να θεραπεύσει σειρά κομματικών δυσλειτουργιών και προβλημάτων, αλλά και να θέσει τον άνθρωπο και την κοινωνία στο επίκεντρο της πολιτικής επανασυνδέοντας το κίνημα με την κοινωνία και αναβαπτίζοντάς το στα νάματά του, ώστε να καταστεί και πάλι κύριος εκφραστής των αναζητήσεων και αγωνιών της μέσα σε ένα προοδευτικό σοσιαλιστικό πολιτικό πλαίσιο. Με το σύστημα κομματικής δημοκρατίας, που προτείνεται κατωτέρω, επιδιώκεται η άμεση συμμετοχή της κοινωνίας και των ανθρώπων – πολιτών στην διαμόρφωση της πολιτικής του κινήματος. Οι Τοπικές Οργανώσεις ξανανοίγουν και λειτουργούν ουσιαστικά και δεσμευτικά δίδοντας άμεσες «εντολές» προς το κίνημα, ο πολίτης με το κίνητρο της συμμετοχής στην διαμόρφωση της πολιτικής συμμετέχει και πάλι για να εκφράσει τις αγωνίες και τις αναζητήσεις του για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας και ολόκληρου του πλανήτη. Ο πολίτης προσφέρει στην κοινωνία και στο κίνημα τις απόψεις του, προσέρχεται σε διάλογο και παράθεση απόψεων, εκπαιδεύεται και εκπαιδεύει, βρίσκει την παιδεία που δεν του προσέφερε η πατρίδα του, ανταλλάσσει απόψεις και γνώσεις, προβληματίζεται, απελευθερώνεται από εξαρτήσεις και ιδεοληψίες, παράγει πολιτική σκέψη και αντιλαμβάνεται την σημασία των θεσμών, αλλά και την τεράστια σημασία της συμμετοχής του στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Τέλος διδάσκεται δημοκρατικότητα αλλά και υπευθυνότητα από τις ίδιες τις αποφάσεις και τα σφάλματά του. Το ίδιο το κίνημα όχι μόνο μετέχει ενεργά στην πολιτική και ουσιαστική πρόοδο στην χειραφέτηση και απελευθέρωση της κοινωνίας, αλλά και μπορεί πλέον να λειτουργήσει με τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο προώθησης απόψεων και πολιτικών πρακτικών που δεν εκφράζουν την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός απομονώνεται και ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από πρόσωπα που δεν προσβλέπουν στην συνολική κοινωνική πρόοδο, αλλά μόνο στην προσωπική τους άνοδο, προβολή και ευημερία. Τα πρόσωπα αυτά λειτουργώντας πλέον υπό καθεστώς πλήρους ισότητας με τους άλλους πολίτες, θα πρέπει τίθενται συνεχώς υπό την δοκιμασία και «βάσανο» των δημοκρατικών θεσμών, έχοντας ως μοναδικό όπλο τις απόψεις και θέσεις τους. Είναι ευνόητο ότι οι ίδιοι οι πολίτες, εάν διαπιστώσουν τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπισμό, είναι υπεύθυνοι και αρμόδιοι να απομονώσουν τα φαινόμενα και τους φορείς τους. Η διοίκηση των Δ.Η.Τ.Ο. αποκτά οργανωτικό μόνο χαρακτήρα και αρμοδιότητες, ώστε να γίνει δυσκολότερη έως αδύνατη η νόσφιση τίτλων από τους εκφραστές του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και καιροσκοπισμού.Παράλληλα οι Δ.Η.Τ.Ο. με την δυνατότητα συμμετοχής όχι μόνο φίλων, αλλά και άλλων κοινωνικών και πολιτικών φορέων, γίνονται πεδίο κοινωνικής και πολιτικής σύνθεσης, διαμόρφωσης ευρύτερων στρατηγικών και συμμαχιών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.Οι Δ.Η.Τ.Ο. είναι αρμόδιες για την επιλογή των υποψηφίων του κινήματος στις διάφορες αιρετές θέσεις, ενώ θεσμοθετείται η συμμετοχή – αντιπροσώπευση μεγάλων γεωγραφικών ενοτήτων στις βουλευτικές εκλογές.                        

Θεσπίζονται επίσης ελάχιστα όρια για την απαρτία των Δ.Η.Τ.Ο., που μπορούν να εκφράσουν την κοινωνία, χωρίς η αριθμητική παρουσία να καθίσταται και τροχοπέδη στην έκφραση πολιτικής άποψης.          Εν κατακλείδι, μέσα από την πολιτική δημοκρατία στο χώρο του κινήματος εκφράζονται, αξιοποιούνται και εκπαιδεύονται υπεύθυνοι πολίτες, ενώ το ίδιο το κίνημα επανέρχεται στην κοινωνία και γίνεται ξανά κομμάτι της και ο κύριος εκφραστής της.  

 

ΙΙΙ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

Ίδρυση, Αξίες και Στόχοι του ΠΑΣΟΚ

Άρθρο 1 Ίδρυση

Το πολιτικό Κίνημα που ιδρύθηκε στις 3 του Σεπτέμβρη 1974 ονομάζεται ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΠΑΣΟΚ). Τις πολιτικές αρχές που διατυπώθηκαν με την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974 ασπάζεται και οφείλει να ασπάζεται το ΠΑΣΟΚ και κάθε μέλος του.

Άρθρο 2 Έδρα – Έμβλημα

1. Η έδρα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην Αθήνα.

2. Το έμβλημά του έχει πράσινο χρώμα και απεικονίζει έναν ήλιο που ανατέλλει, κάτω από τον οποίο υπάρχει η συντομογραφία «ΠΑΣΟΚ».

 

ΑΡΘΡΟ 3

_______

Το ΠΑΣΟΚ ως κοινωνικό κίνημα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής και της παγκόσμιας κοινωνίας, δρα κοινωνικά και σύμφωνα με τις αρχές του για την δημιουργία θεσμών δημοκρατίας και σοσιαλισμού. Το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται και ενισχύει ενεργά τα κόμματα και τα κοινωνικά κινήματα που ασπάζονται και υπηρετούν τις βασικές του αξίες.

Ως εκ τούτου είναι μέλος του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ και της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ και συμμετέχει ενεργά με πρωτοβουλίες, στα όργανα και στη διαμόρφωση των αποφάσεών τους.

ΑΡΘΡΟ 4

_______

1. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πολιτικό και κοινωνικό κίνημα, οργανωμένο ως κόμμα κατά τις επιταγές του Συντάγματος.

2. Απαρέγκλιτες αρχές και σκοπούς του ΠΑΣΟΚ και του κοινωνικού – πολιτικού κινήματος που εκφράζει αποτελούν η πραγμάτωση της συνταγματικής αρχής της λαϊκής κυριαρχίας με την διαμόρφωση συνθηκών άμεσης ανόθευτης πολιτικής δημοκρατίας και τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Για τους σκοπούς αυτούς το κίνημα επιλέγει και εφαρμόζει κάθε νόμιμη ειρηνική πολιτική πρακτική.

3. Το ΠΑΣΟΚ σε κάθε λειτουργία και πρότασή του, εφαρμόζει τις ανωτέρω κατευθυντήριες πολιτικές και κοινωνικές αρχές αποβλέποντας στην εμπέδωση της κοινωνικής και πολιτικής ισότητας και ειρήνης και όσων δεδομένων εκφράζουν οι αρχές της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

4. Στο πλαίσιο του σκοπού του και για την εμπέδωση της δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ αποβλέπει στην ανάπτυξη της συμμετοχικής δημοκρατίας με δικαίωμα πρότασης και δεσμευτικής για το κίνημα απόφασης, εφόσον πληρούνται οι όροι των αρχών της δημοκρατικής έκφρασης της κοινωνίας. Σκοπό του ΠΑΣΟΚ αποτελεί διαμόρφωση και στήριξη θεσμών δημοκρατίας.

5. Στο πλαίσιο των αρχών της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η απόλαυση των βασικών βιοτικών αγαθών (υλικών και ψυχικών) είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην χώρα και στον πλανήτη.

6. To ΠΑΣΟΚ έχει την αταλάντευτη θέση ότι αποκλειστικός σκοπός της οικονομίας πρέπει να είναι η συλλογική κοινωνική πρόοδος και ευμάρεια.

7. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην αυτονομία του ανθρώπου, στην απόλυτη ελευθερία του να βιώνει την ζωή του χωρίς να μειώνει ή να εκμεταλλεύεται τον συνάνθρωπό του. Οι αρχές τις ισότητας και της αλληλεγγύης αποτελούν απαράβατες αρχές του κοινωνικού και προσωπικού βίου. Η απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε είδους εξαρτήσεις, βία, καταπίεση, εκμετάλλευση και δεισιδαιμονία αποτελούν σκοπούς και στόχους του κινήματος.

8. Η σωτηρία του πλανήτη από τα αποτελέσματα της κερδώας υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πηγών του, αποτελούν υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ και κάθε μέλους του. Η κληρονομιά στις επόμενες γενιές ενός πλανήτη βιώσιμου αποτελεί υποχρέωση του κινήματος και κάθε μέλους του.

10. Η γνώση είναι ελεύθερη για όλους. Η πραγμάτωση της αρχής αυτής αποτελεί απαράβατη αρχή του κινήματος.

11. Το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της άμεσης λειτουργίας του οφείλει να θέσει εκτός οικονομικής εκμετάλλευσης τα αγαθά εκείνα που αποτελούν ή στηρίζουν τα άμεσα βιοτικά δεδομένα του ανθρώπου.

12. Το ΠΑΣΟΚ στην εσωτερική του λειτουργία οφείλει να εφαρμόζει χωρίς καμία παρέκκλιση τις ανωτέρω αρχές και στόχους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Αρχές δημοκρατικής λειτουργίας

 

Άρθρο 5

——–

Αρχές λειτουργίας

Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και λειτουργίας του. Κατοχυρώνει την έκφραση της βούλησης και την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του, αξιοποιώντας θεσμούς άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας και διαρκούς διαβούλευσης στα όργανα και τις διαδικασίες του. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η καθιέρωση και ενίσχυση θεσμών άμεσης δημοκρατίας στο σύνολο της λειτουργίας του.

Άρθρο 6

Εσωκομματική δημοκρατία

1.         Στο εσωτερικό του κινήματος κατοχυρώνεται πλήρως η εσωκομματική δημοκρατία, η ελευθερία στις ιδεολογικές αναζητήσεις, στην έκφραση, στο διάλογο, στην αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων και το δικαίωμα υποβολής και δημοσιοποίησης ατομικών και συλλογικών προτάσεων.

2.         Συνυπάρχουν και διακινούνται ελεύθερα, γραπτά ή προφορικά, όλες οι απόψεις,τάσεις και τα ρεύματα ιδεών και αντιλήψεων, χωρίς οργανωμένη δομή, πειθαρχία και εκπροσώπηση στα όργανά του. H θεσμική αυτο-οργάνωση είναι ελεύθερη.

Τα όργανα κάθε βαθμίδας του κινήματος έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τους κανόνες που θα διέπουν την λειτουργία τους, αρκεί να σέβονται τις αρχές του κινήματος, ιδίως του άρθρου 4.

3.         Η έκφραση και η διακίνηση ιδεών και απόψεων γίνεται με σεβασμό στις αρχές και αξίες του Κινήματος και των συλλογικών του αποφάσεων.

4.         Μέσα από τον διάλογο και την επιμορφωτική δραστηριότητα διασφαλίζεται η ιδεολογική συνοχή και η ενότητα της δράσης του. Σε κάθε περίπτωση διχογνωμίας μεταξύ μελών ή οργάνων εφαρμοστέα είναι η εκπεφρασμένη άποψη του μεγαλύτερου αριθμού των μετεχόντων στις οργανώσεις.

5.         Η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ αποτελεί θεμελιώδη αρχή της λειτουργίας του.

6.         Τα όργανα του Κινήματος λειτουργούν με βάση τις αρχές της συλλογικότητας και της διαβούλευσης με τον πολίτη και τους οργανωμένους φορείς ως προς τη λήψη των αποφάσεων. Τα μέλη του συμμετέχουν στην υλοποίησή τους με πρωτοβουλίες και οργανωμένη δράση.

7.         Η αρχή της πλειοψηφίας είναι δεσμευτική για τα μέλη κάθε οργάνου. Είναι σεβαστά και κατοχυρώνονται τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Άρθρο 7 Λογοδοσία – Ανάκληση

1.         Όλα τα όργανα αιρετά ή μη λογοδοτούν τακτικά μία φορά το χρόνο στα σώματα που τα εξέλεξαν και έκτακτα, όταν αυτά το ζητήσουν.

2.         Όλα τα αιρετά όργανα μπορούν να ανακληθούν από τα σώματα που τα εξέλεξαν. Η ανάκληση γίνεται μετά από αιτιολογημένη γνώμη και απόφαση των μελών τους.

3.         Η απόφαση ανάκλησης για τα  εκλεγμένα όργανα λαμβάνεται από το ½ + 1 του αριθμού των Mελών και Φίλων που μετείχαν στη διαδικασία εκλογής τους ή σύμφωνα με τους κανόνες που μπορεί να θεσπίζει κάθε οργάνωση.

4.         Οι διαδικασίες λογοδοσίας και ανάκλησης ρυθμίζονται από Κανονισμό Λειτουργίας ή σύμφωνα με τους κανόνες που μπορεί να θεσπίζει κάθε οργάνωση».

 

Άρθρο 8

Εκπροσώπηση των μελών

1.         Η εκπροσώπηση των μελών και των πρωτοβάθμιων οργανώσεων βάσης στα Συνέδρια, τις Συνδιασκέψεις και άλλες συλλογικές διαδικασίες του Κινήματος είναι ανάλογη με τον αριθμό των μελών της κάθε οργάνωσης που μετείχαν στην σχετική επιλογή.

2.         Εξασφαλίζεται σε όλα τα όργανα η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των περιφερειών της χώρας.

3.         Η εκλογή όλων των οργάνων και αντιπροσώπων είναι μυστική ή σύμφωνη με τους κανόνες που μπορεί να θεσπίζει κάθε οργάνωση.

4.         Η χορήγηση πληρεξουσιότητας για την εκπροσώπηση σε Συνελεύσεις, Συνέδρια ή όργανα δεν είναι δυνατή.

5.         Κάθε Μέλος που συμμετέχει σε Συνέδρια ή σε Συνελεύσεις διαθέτει μία μόνο ψήφο.

6.         Για την εκλογή των συνέδρων και των μελών των αντιπροσωπευτικών οργάνων ο αριθμός των σταυρών προτίμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προς εκλογή θέσεων. Το αντιπροσωπευτικό όργανο μπορεί να αποφασίζει για τον αριθμό των σταυρών προτίμησης στην εκλογή των άλλων οργάνων.

7.         Είναι δυνατή η συμμετοχή με επιστολική ψήφο ή μέσω διαδικτύου, εφόσον διασφαλίζονται οι βασικές αρχές των εκλογικών διαδικασιών.

8.         Οι αντιπρόσωποι των Μελών και των οργανώσεων στις διαδικασίες και τα όργανα του Κινήματος οφείλουν να μεταφέρουν τις απόψεις και τις αποφάσεις των Μελών και οργάνων που τους εξέλεξαν. Έχουν το δικαίωμα να εκθέσουν και τις δικές τους απόψεις και είναι ελεύθεροι να διαμορφώσουν την τελική τους γνώμη πάνω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

9.         Αναπλήρωση των μελών όλων των οργάνων του Κινήματος γίνεται από τους επιλαχόντες, σύμφωνα με την σειρά κατάταξής τους στην σχετική ψηφοφορία, εκτός των μελών των οργάνων που εκλέγει το αντιπροσωπευτικό όργανο, για τα οποία διενεργείται νέα εκλογή.

10.       Οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων και των αντιπροσώπων για τις διαδικασίες του Κινήματος γίνονται με ενιαίες αρχές και ρυθμίζονται από Κανονισμό Λειτουργίας ή σύμφωνα με τους κανόνες που μπορεί να θεσπίζει κάθε οργάνωση.

Άρθρο 9

Συμμετοχή πολιτών

1.         Η εσωτερική λειτουργία του Κινήματος στηρίζει και αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων ενεργών πολιτών στις διαδικασίες, στις εκδηλώσεις και στα όργανά του, με απαραβίαστες τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας.

2.         Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εκδηλώσεις και τις διαδικασίες του Κινήματος, εξαιρουμένων των ψηφοφοριών και των συνεδριάσεων των οργάνων του.

3.         Θεσπίζεται το δικαίωμα οργάνωσης πολιτών που συνδέονται μέσω του διαδικτύου και με αναλογική εφαρμογή όσων ορίζονται για τις λοιπές οργανώσεις.

Άρθρο 10

Δημοψηφίσματα

1.         Με απόφαση του αντιπροσωπευτικού οργάνου λαμβανομένων υπόψη και ενδεχόμενων προτάσεων από Δημοτικές Οργανώσεις, μπορεί να διενεργείται κομματικό δημοψήφισμα για θέματα ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας.

2.         Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι υποχρεωτική όταν το ζητήσουν τουλάχιστον 20.000 Μέλη ή Φίλοι του Κινήματος ή το 1/5 των Δημοτικών Οργανώσεων. Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος δεσμεύει την ηγεσία του Κινήματος ως προς την κατεύθυνση συγκεκριμένης απόφασης.

3.         Στο δημοψήφισμα λαμβάνουν μέρος τα Μέλη και οι Φίλοι του Κινήματος.
4.         Οι όροι διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, η αναγκαία συμμετοχή για τη δεσμευτικότητά του και άλλες ειδικές ρυθμίσεις περιέχονται σε Κανονισμό Λειτουργίας και στην απόφαση περί προκήρυξής του.

Άρθρο 11

Ισότητα των φύλων

Η ισότητα των φύλων αποτελεί αρχή εφαρμοστέα σε κάθε όργανο του κινήματος, οποιοσδήποτε περιοριστικός όρος ή πρακτική αντιβαίνει στις αρχές του κινήματος.

Άρθρο 12

Αυτονομία του Κινήματος και ασυμβίβαστα

1.         Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ως μόνιμη και αταλάντευτη επιλογή την ανεξαρτησία και την αυτονομία της πολιτικής του λειτουργίας και δράσης από οργανωμένα συμφέροντα και κάθε είδους ομάδες ή πρόσωπα που λειτουργούν χωρίς διαφάνεια και για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.

2.         Το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του διατηρούν και διαφυλάσσουν την πολιτική τους αυτονομία από ιδιωτικούς και δημόσιους οικονομικούς φορείς, από τη Δημόσια Διοίκηση και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

3.         Εκμετάλλευση ή επιρροή μέσω της κατεχόμενης εξωκομματικής ή ενδοκομματικής θέσης απαγορεύεται.

Άρθρο 13

Δημοσιότητα και Διαφάνεια

1.         Κάθε απόφαση ή πράξη οργάνου του Κινήματος δημοσιοποιείται με ευθύνη του οργάνου στο δικτυακό τόπο του Κινήματος.

2.         Η υποχρέωση δημοσιότητας ισχύει και για τα πρακτικά συνεδριάσεων κάθε συλλογικού οργάνου του Κινήματος. Εξαίρεση επιτρέπεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του ή σύμφωνα με τους κανόνες που μπορεί να θεσπίζει κάθε οργάνωση.

3.         Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέσο διαφάνειας με την δημοσιοποίηση των εργασιών, δραστηριοτήτων, των απόψεων των Μελών και των αποφάσεων των οργάνων του Κινήματος.

4.         Η Κεντρική Επιτροπή συντάσσει Κώδικα Διαφάνειας, που περιέχει τις κατευθυντήριες αρχές. Κάθε όργανο μεριμνά για την τήρησή του, καθώς και για τη δημοσιότητα των λειτουργιών, συζητήσεων και αποφάσεών του.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

Μέλη και Φίλοι του ΠΑΣΟΚ

Άρθρο 14

Συμμετοχή στο ΠΑΣΟΚ

1.         Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, που αποδέχονται τις αρχές και τους στόχους του Κινήματος και που δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό κόμμα, μπορούν να συμμετάσχουν στο ΠΑΣΟΚ ως Μέλη του ή ως Φίλοι του.

2.         Με τις ίδιες προϋποθέσεις συμμετέχουν και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αλλοδαποί πολίτες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

3.         Όσοι επιθυμούν να είναι Μέλη ή Φίλοι του ΠΑΣΟΚ, εγγράφονται αυτοπροσώπως στο μητρώο Μελών ή Φίλων του.

4.         Τα Μέλη και Φίλοι του μπορούν να παραιτηθούν με απλή δήλωσή τους προς τη Δημοτική Οργάνωση όπου ανήκουν ή προς την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος, η οποία τους διαγράφει από το μητρώο Μελών ή Φίλων.

Άρθρο 15

Δικαιώματα και υποχρεώσεις των Μελών

1.         Τα Μέλη του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν αποφασιστικά και ισότιμα στο σύνολο της πολιτικής ζωής του Κινήματος ,ενδεικτικά :
– εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και εκλέγονται σε όλα τα όργανα,
– καλούν σε λογοδοσία, ελέγχουν και ανακαλούν όλα τα εκλεγμένα όργανα,
– συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν στην διαμόρφωση του προγράμματος και των πολιτικών του Κινήματος,
– έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές αποφάσεις, την οργανωτική λειτουργία και την οικονομική διαχείριση του Κινήματος,
– συμμετέχουν στις προκριματικές εκλογές και στα δημοψηφίσματα που διοργανώνονται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο,
– συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες των οργανώσεων και φορέων του ΠΑΣΟΚ, πολιτικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού, επιστημονικού ή άλλου περιεχομένου.

2.         Το ΠΑΣΟΚ διασφαλίζει σε κάθε Μέλος το δικαίωμα συμμετοχής στη διεκδίκηση αξιωμάτων, στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατική ανάδειξη μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και βάσει της δράσης και προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο.

3.         Τα Μέλη του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν ενεργά στην (έλεγε το περιοριστικό : Δημοτική) Οργάνωση στην οποία ανήκουν. Δραστηριοποιούνται για την προώθηση των αρχών, των στόχων και της πολιτικής του Κινήματος στην ελληνική κοινωνία, καθώς και για την οργανωτική του ανάπτυξη. Δραστηριοποιούνται στα κοινωνικά και συνδικαλιστικά κινήματα και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην νεολαία του Κινήματος και τις Τομεακές Οργανώσεις εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, τα όρια ηλικίας ή ανήκουν στους οικείους επαγγελματικούς ή άλλους χώρους αντιστοίχως .

4.         Η πολιτική στάση των μελών του ΠΑΣΟΚ είναι σύμφωνη με τις αξίες και τις αρχές που εμπνέουν το Κίνημα. Δεσμεύονται για την τήρηση του Καταστατικού και τις αποφάσεις των οργάνων και «αποδέχονται να» ελέγχονται για τυχόν παράβασή τους. Εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και συνεισφέρουν στην υλοποίηση των οικονομικών του στόχων.

5.         Απώλεια της ιδιότητας Μέλους επέρχεται αν δεν ανανεωθεί η ταυτότητα Μέλους εντός έξι (6) μηνών από την λήξη της και μετά από έγγραφη προειδοποίηση. Το μέλος που απώλεσε την ιδιότητα του αυτή εγγράφεται στα Μητρώα Φίλων του Κινήματος.

6.         Τα Μέλη του ΠΑΣΟΚ είναι δυνατόν να υποχρεωθούν σε απώλεια της ιδιότητάς τους σύμφωνα μόνο με τις διαδικασίες και «τις προϋποθέσεις που θέτει το παρόν καταστατικό ή οι οργανώσεις στις οποίες ανήκουν. Η έννοια του παραπτώματος πρέπει να είναι ορισμένη πριν από την διάπραξή του

Άρθρο 16

Δικαιώματα των Φίλων

1.         Οι Φίλοι του ΠΑΣΟΚ έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του Κινήματος. Έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου στις άλλες διαδικασίες που προβλέπονται από το Καταστατικό ή τους Κανονισμούς Λειτουργίας «ή σύμφωνα με τους κανόνες που μπορεί να θεσπίζει κάθε οργάνωση».

2.         Οι Φίλοι μπορούν να καταστούν Μέλη του με απλή δήλωσή τους στα αρμόδια όργανα, τα οποία και τους εγγράφουν στο οικείο Μητρώο.

3.         Πολίτες που έλαβαν μέρος σε εσωτερικές διαδικασίες του Κινήματος εγγράφονται στο Μητρώο Φίλων, εκτός αν δηλώσουν ότι δεν το επιθυμούν.

Άρθρο 17

 Δραστηριοποίηση Μελών και Φίλων

1.         Κάθε Μέλος ή Φίλος εγγράφεται υποχρεωτικά σε μία Οργάνωση. Έχει επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής και δραστηριοποίησης και σε άλλες οργανώσεις του Κινήματος, που συγκροτούνται και λειτουργούν σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας, καθώς και στις Επιτροπές Πρωτοβουλίας, που συγκροτούνται και λειτουργούν σε δημοτικό επίπεδο.

2.         Κάθε Μέλος ή Φίλος, εφόσον αλλάξει τόπο κατοικίας ή εργασίας, μπορεί να μεταγράφεται σε άλλη Δημοτική Οργάνωση με απλή δήλωσή του, αφού ενημερώσει την οργάνωση από την οποία αποχωρεί.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

Εσωτερική Οργάνωση

Άρθρο 19 Αρχές οργάνωσης του Κινήματος

1.         Το ΠΑΣΟΚ αποτελώντας κοινωνικό κίνημα με στόχο τον δημοκρατικό σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με αυτή. Οργανώνεται απόλυτα δημοκρατικά με στόχο την δεσμευτική έκφραση της κοινωνίας μέσα από τα όργανά του και σύμφωνα με τις αρχές του.

2.         Το ΠΑΣΟΚ οργανώνεται ως δίκτυο Μελών, Φίλων, οργανώσεων, φορέων και κινήσεων πολιτών σε όλα τα επίπεδα της δράσης του. Για την λήψη των πολιτικών του αποφάσεων εξασφαλίζει ελευθερία συμμετοχής των πολιτών, ισότητα στην πρόσβαση σε όλες τις διαδικασίες του, καθώς και στη πληροφόρηση και τη γνώση. Οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών και φίλων, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από την συμμετοχή είναι δεσμευτικές για κάθε όργανο του κινήματος.

3.         Αξιοποιεί το διαδίκτυο και τις τεχνολογίες του ως σημαντικό μέσο επικοινωνίας, οργάνωσης, συμμετοχής, διαβούλευσης, απόφασης και διαφάνειας.

4.         Εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία προσβασιμότητα σε όλες τις οργανώσεις και διαδικασίες καθώς και στην απαραίτητη πληροφόρηση για τη συμμετοχή τους.

Άρθρο 20 Δημοκρατική Τοπική Οργάνωση

1. Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα που εκφράζει δημοκρατικά την κοινωνία και τις ανάγκες της. Το ΠΑΣΟΚ για την εμπέδωση της δημοκρατίας στην κοινωνία αποφασίζει την συγκρότηση δημοκρατικά λειτουργούντων οργάνων με ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες. Οι αποφάσεις της κοινωνίας και δη των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που συγκροτούν τα όργανα αυτά, αποτελούν απαράβατη και απαρέγκλιτη εντολή προς τα όργανα του κινήματος να αγωνιστούν για την υλοποίησή τους.

2. Το βασικότερο και πιο θεμελιώδες όργανο του ΠΑΣΟΚ είναι οι τοπικές οργανώσεις. Οι τοπικές οργανώσεις εκφράζουν την κοινωνία και τους πολίτες.

3. Τοπική συγκρότηση

α. Οι τοπικές οργανώσεις συγκροτούνται τοπικά σε δήμους, δημοτικά διαμερίσματα και κοινότητες. Ο ελάχιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να συγκροτήσουν μία τοπική οργάνωση ορίζεται σε είκοσι (20). Με τον αυτό αριθμό προσώπων συγκροτούνται τοπικές οργανώσεις και εκτός Ελλάδος.

β. Η περιφέρεια που περιλαμβάνει κάθε τοπική οργάνωση ταυτίζεται καταρχήν με την περιφέρεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία συγκροτείται. Σε μεγάλους δήμους είναι δυνατός ο διαχωρισμός σε επιμέρους Δ.Η.Τ.Ο. με απόφαση των μελών της υπάρχουσας και με ειδική νόμιμη αιτιολογία που δεν μπορεί να συνίσταται σε ατομικά συμφέροντα. Σε μικρά δημοτικά διαμερίσματα μπορούν να συγκροτηθούν κοινές τοπικές οργανώσεις που περιλαμβάνουν περισσότερα του ενός διαμερίσματα. Την συγκρότηση των Δ.Η.Τ.Ο. εγκρίνει το τυπικά η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, η οποί< καθορίζει και την περιφέρεια δραστηριότητάς τους, όπου υφίσταται πρόβλημα ή διάσπαση σε επιμέρους Δ.Η.Τ.Ο. . Η Κεντρική Επιτροπή είναι αρμόδια για την επίλυση και κάθε διαφωνίας ή ένστασης.

4. Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να είναι μέλη των Δ.Η.Τ.Ο. καθώς αυτές εκφράζουν γνήσια και άμεσα την κοινωνία. Μέλη των Δ.Η.Τ.Ο. μπορούν να είναι τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η ιδιότητα του φίλου πιστοποιείται από ένα μέλος της Δ.Η.Τ.Ο. και τυπικά εγγράφεται με βεβαίωση του οργανωτικού γραμματέα. Η συνέλευση είναι αρμόδια να αποφασίσει για κάθε θέμα που μπορεί να προκύψει σχετικά. Εφόσον πρόκειται να συζητηθούν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος μπορούν να συμμετέχουν στις Δ.Η.Τ.Ο., χωρίς δικαίωμα ψήφου και προσκεκλημένοι από άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από την Δ.Η.Τ.Ο. σε συνέλευση με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

5. Διοικητική διάρθρωση – Απαρτία – Πλειοψηφία.

α. Για την λειτουργία των Δ.Η.Τ.Ο. είναι αρμόδια επταμελής οργανωτική επιτροπή (Ο.Ε.) με ενιαύσια θητεία. Της οργανωτικής επιτροπής προεδρεύει οργανωτικός γραμματέας. Η επιλογή των μελών της Ο.Ε. των Δ.Η.Τ.Ο. γίνεται με κλήρωση που διεξάγεται σε συνέλευση. Στην κλήρωση μπορούν να μετέχουν όλα τα μέλη της Δ.Η.Τ.Ο. που εκδηλώνουν για τούτο ενδιαφέρον με έγγραφη δήλωσή τους που κατατίθεται στο οργανωτικό συμβούλιο. Την κλήρωση διεξάγουν το νεότερο και το παλαιότερο παρόν μέλος της Δ.Η.Τ.Ο., που παρευρίσκονται στην συνέλευση. Η συνέλευση για την κλήρωση των νέων μελών διεξάγεται υποχρεωτικά μέσα στον τελευταίο μήνα πλην την λήξη της θητείας της απερχόμενης Δ.Η.Τ.Ο. Παράταση θητείας της απερχόμενης Ο.Ε. δεν είναι δυνατή. Δεν μπορούν να μετάσχουν της κληρώσεως τα μέλη της απερχόμενης Οργανωτικής Επιτροπής.Με την αυτή διαδικασία εκλέγονται και τρία αναπληρωματικά μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

β. Ο Οργανωτικός γραμματέας εκλέγεται με ψηφοφορία μεταξύ των τακτικών μελών της Ο.Ε. που λαμβάνεται με την συνήθη πλειοψηφία και απαρτία των 5/7 των μελών της. Σε περίπτωση κατά την οποία εκλείπουν, παραιτούνται ή απουσιάζουν συστηματικά τα τακτικά μέλη, αναπληρώνονται ή αντικαθίστανται με απόφαση της Δ.Η.Τ.Ο. σε συνέλευση από τα αναπληρωματικά κατά την σειρά κληρώσεώς τους.. Σε περίπτωση που τα μέλη της Ο.Ε. μείνουν λιγότερα από πέντε (5), γίνεται νέα κλήρωση κατά τα ανωτέρω ορισθέντα προς αναπλήρωση των μελών που λείπουν. Η θητεία των μελών αυτών λήγει με την θητεία της Ο.Ε. την οποία στελεχώνουν. Τα αναπληρούντα μέλη μπορούν να τεθούν εντός της κληρωτίδας για την επόμενη Ο.Ε. .

γ. Η οργανωτική επιτροπή και ο οργανωτικός γραμματέας έχουν μόνο οργανωτικές αρμοδιότητες, λειτουργούν δε και αποφασίζουν συλλογικά με απαρτία και πλειοψηφία του ½ των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Είναι υπεύθυνη για την φροντίδα του χώρου που στεγάζει την Δ.Η.Τ.Ο., για την κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης, για την τήρηση της αλληλογραφίας, την οργανωτική επαφή με άλλες Δ.Η.Τ.Ο. ή άλλους πολιτικούς χώρους, την γραμματειακή υποστήριξη και έχουν εν γένει την φροντίδα όλων των οργανωτικών θεμάτων. Η Δ.Η.Τ.Ο. με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών μπορεί να αναθέτει οργανωτικά καθήκοντα σε άλλα μέλη της, για ορισμένο θέμα και για ορισμένο χρόνο. Με την αυτή διαδικασία κληρώσεως επιλέγονται για ένα (1) έτος τρείς (3) υπεύθυνοι ταμειακής διαχείρισης των πόρων της Δ.Η.Τ.Ο. . Οι υπεύθυνοι ταμειακής διαχείρισης λειτουργούν συλλογικά και υποχρεούνται σε μηνιαία βάση να ενημερώνουν τα μέλη της Ο.Ε. και τα μέλη της Τ.Ο για την πορεία των οικονομικών και να καταθέτουν ένα προσχέδιο για τις βραχυμεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις της Δ.Η.Τ.Ο. . Στο τέλος κάθε τριμήνου καταρτίζουν πρόχειρο ισολογισμό, ο οποίος μετά από διαβούλευση και συζήτηση εγκρίνεται ή απορρίπτεται από την συνέλευση της Δ.Η.Τ.Ο. .

6. Αρμοδιότητες

α. Οι αποφάσεις των Τ.Ο λαμβάνονται σε συνέλευση. Οι συνελεύσεις των Δ.Η.Τ.Ο. έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν για κάθε θέμα που αφορά το κίνημα και την κοινωνία. Μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, να κρίνουν επί αποφάσεων του κινήματος, να διενεργούν μελέτες και να πραγματοποιούν κάθε είδους εκδηλώσεις. Σε περιπτώσεις κρισίμων θεμάτων τα άλλα όργανα του κόμματος θέτουν υποχρεωτικά αυτά σε συζήτηση ενώπιον των Δ.Η.Τ.Ο. . Οι αποφάσεις των Δ.Η.Τ.Ο. είναι δεσμευτικές για τα όργανα του κινήματος. Η δέσμευση προκύπτει για την σχετικώς πλειοψηφούσα άποψη μεταξύ των Δ.Η.Τ.Ο. . Δεσμευτικότερη μεταξύ των αποφάσεων των Δ.Η.Τ.Ο. είναι αυτή που συγκεντρώνει πανελλαδικά των μεγαλύτερο αριθμό ψήφων αποδοχής. Τα όργανα του κινήματος είναι υποχρεωμένα να σεβαστούν την πλειοψηφούσα άποψη και να κινηθούν προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της.

β. Οι συνελεύσεις των Δ.Η.Τ.Ο. είναι αρμόδιες να αποφασίζουν για όλα τα θέματα που τις αφορούν και όλα τα θέματα της εσωτερικής λειτουργίας τους με γνώμονα την δημοκρατία και τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου. Η ισότητα των μελών αποτελεί απαράβατη αρχή της λειτουργίας των Δ.Η.Τ.Ο. .

γ. Οι Δ.Η.Τ.Ο. βρίσκονται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται στις συνελεύσεις τους δώδεκα (12) τουλάχιστον μέλη τους. Σε θέματα με γενικότερη σημασία οι Δ.Η.Τ.Ο. μπορούν με απόφασή τους να ορίζουν αυξημένη της ανωτέρω απαρτία που ισχύει μόνο για την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος και για την επόμενη μόνο συνέλευση. Οι Δ.Η.Τ.Ο. αποφασίζουν με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων στην συνέλευση μελών.

δ. Οι Δ.Η.Τ.Ο. είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκλογή των οργάνων του κινήματος και των υποψηφίων ή υποψηφιοτήτων σε κάθε αιρετή θέση. Για τους υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές, το Πολιτικό Συμβούλιο ή το εκάστοτε αρμόδιο λιγότερο αντιπροσωπευτικό όργανο του κινήματος, έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει το 20% των υποψηφίων αντικαθιστώντας τους τελευταίους επιλαχόντες κάθε νομού. Η εκπροσώπηση είναι αναλογική και ένας τουλάχιστον υποψήφιος εκλέγεται από τις Δ.Η.Τ.Ο. της επαρχίας προέλευσής του.

ε. Οι Δ.Η.Τ.Ο. μπορούν να θέτουν τις θέσεις τους προς διαβούλευση μέσω διαδικτύου. Με απόφαση των Δ.Η.Τ.Ο. που λαμβάνεται κατά πανελλαδική πλειοψηφία μπορεί ένα ζήτημα να τεθεί σε πανελλήνια διαδικτυακή ψηφοφορία. Σε κάθε Δ.Η.Τ.Ο. τηρείται δημόσια και ανοικτά προσβάσιμο αρχείο με τις απόψεις που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν. Το κίνημα οφείλει να οργανώσει βάση δεδομένων ελεύθερα προσβάσιμη, όπου θα εκτίθενται οι αποφάσεις και απόψεις των Δ.Η.Τ.Ο. .Μέσω βήματος ανοικτού διαλόγου μπορούν οι Δ.Η.Τ.Ο. και τα μέλη τους να θέτουν ζητήματα προς επεξεργασία, συνδρομή, εξέταση και ψήφιση. Το κίνημα παρέχει τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την ασφαλή εκτέλεση των ανωτέρω.
στ.. Σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος δεσμευτικές κατά τα ανωτέρω είναι οι αποφάσεις των Δ.Η.Τ.Ο. της περιφέρειας ή του τόπου που αφορά το εκάστοτε ζήτημα.
ζ. Η συνέλευση της Δ.Η.Τ.Ο. είναι η μόνη αρμόδια για κάθε θέμα που αφορά την λειτουργία και την οργάνωσή της και μπορεί ελεύθερα με πλειοψηφία 3/5 των παρόντων μελών της να παύει ή να αντικαθιστά κάθε της όργανο. Η σχετική προς τούτο πρόσκληση πρέπει υποχρεωτικά να εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη και να κοινοποιείται στα μέλη, με κάθε πρόσφορο τρόπο δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν την συνέλευση.

7. Επιτροπές

Για την μελέτη συγκεκριμένων θεμάτων οι Δ.Η.Τ.Ο. έχουν το δικαίωμα να συγκροτούν με απόφασή τους επιτροπές μελών τους, με εθελοντική συμμετοχή και όχι λιγότερα από πέντε (5). Η περαιτέρω συμμετοχή στις επιτροπές είναι δυνατή με απόφαση είτε της συνέλευσης είτε της ίδιας της επιτροπής. Οι επιτροπές έχουν δομή και αρμοδιότητες ανάλογες των Δ.Η.Τ.Ο. και αποφασίζουν για την λειτουργία τους με αποφάσεις τους λαμβανόμενες με απόλυτη πλειοψηφία. Τα πορίσματα και απόψεις των επιτροπών των Δ.Η.Τ.Ο. εισάγονται προς συζήτηση και έγκριση στις συνελεύσεις τους.

8. Οι συνελεύσεις συνέρχονται με κλήση του οργανωτικού γραμματέα που πρέπει να περιλαμβάνει και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η κλήση γνωστοποιείται στα μέλη της Δ.Η.Τ.Ο. με κάθε πρόσφορο μέσο δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν την σύγκλησή της . Οι συνελεύσεις των Δ.Η.Τ.Ο. αποφασίζουν για κάθε θέμα που τις αφορά, ως και για τον χρόνο, τόπο και θέματα της επόμενης Δ.Η.Τ.Ο. . Είναι σκόπιμο οι ημέρες και ώρες σύγκλισης των συνελεύσεων να είναι σταθερές. Δέκα (10) μέλη της Δ.Η.Τ.Ο. με έγγραφη δήλωσή τους μπορούν να συγκαλούν έγκυρα συνέλευση, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και τα θέματα της ημερήσιας διάταξής της. Τα ανωτέρω ισχύουν κατ’ αναλογία και στην έκτακτη σύγκληση αυτή.
Με την σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των μετεχόντων μπορεί να συζητηθεί στην συνέλευση και θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ουδείς παρεμποδίζεται στην διαβούλευση και στην έκφραση των απόψεων και θέσεών του, με βάση τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου και του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων. Παρακώλυση των διαδικασιών απαγορεύεται. Οι Δ.Η.Τ.Ο. με απόφασή τους μπορούν να εξαιρέσουν αριθμό τοποθετήσεων εφόσον κρίνουν ότι αυτές δεν απηχούν πραγματικές νέες απόψεις, αλλά γίνονται προς παρακώλυση της διαδικασίας. Οι αποφάσεις των Δ.Η.Τ.Ο. οφείλουν να είναι σύμφωνες με τις αρχές της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

9. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εξασφαλίζει στα μέλη των Δ.Η.Τ.Ο. συνεχή, ανοικτά και ελεύθερα προγράμματα παιδείας και εκπαίδευσης μέσω του διαδικτύου, τα οποία δεν μπορούν να είναι λιγότερα κάθε φορά από οκτώ (8). Οι Δ.Η.Τ.Ο. έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν για το αντικείμενο και περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών. Η πρόσβαση στα προγράμματα αυτά και στο διαδίκτυο μέσω των Η/Υ των Δ.Η.Τ.Ο. είναι ελεύθερη για όλα τα μέλη τους.

10. Πειθαρχικά παραπτώματα.

Οι Δ.Η.Τ.Ο. πρέπει να αποφεύγουν τους πειθαρχικούς ελέγχους, αφού σκοπός τους είναι η ελεύθερη διατύπωση και ανάπτυξη απόψεων. Ο πειθαρχικός έλεγχος πρέπει να ασκείται με ιδιαίτερη φειδώ και κατά βάση για παραπτώματα που αποτελούν παραβάσεις του κοινού δικαίου ή των κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας που θεσπίζονται στις Δ.Η.Τ.Ο.

Οι Δ.Η.Τ.Ο. είναι αρμόδιες για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στους μετέχοντες σε αυτές, αποφασίζοντας με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών που δεν μπορεί να είναι λιγότερα από τριάντα (30). Οι Δ.Η.Τ.Ο. οφείλουν να κρίνουν με βάση την βαρύτητα κάθε παραπτώματος και να ψηφίσουν σε συνέλευση κώδικα παραπτωμάτων.

11. Διαφθορά

Τα μέλη των ΔΗ.Τ.Ο. συζητούν ζητήματα διαφθοράς, διαπλοκής ή κατάχρησης εξουσίας που αφορούν μέλη τους. Οι συζητήσεις γίνονται με την παρουσία του θιγομένου. Ο θιγόμενος εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση καλείται να παύσει την συμπεριφορά που θίγει το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗ.Τ.Ο. και τα μέλη της. Εάν εξακολουθήσει, με νεότερη απόφαση που δημοσιεύεται διαγράφεται αιτιολογημένα από μέλος της ΔΗ.Τ.Ο. και του ΠΑΣΟΚ.

Τα μέλη των ΔΗ.Τ.Ο. προκειμένου να γίνουν μέλη της παραιτούνται ρητά του δικαιώματος να μηνύσουν, εγκαλέσουν ή ασκήσουν αγωγή εναντίον άλλων μελών της ΔΗ.Τ.Ο. για τις αναφορές και τις θέσεις τους επί τέτοιων ζητημάτων.
Οποιος παραβιάσει την ανωτέρω αρχή διαγράφεται αυτοδίκαια από μέλος της ΔΗ.Τ.Ο., του ΠΑΣΟΚ και από όλα τα όργανά του.

 

Αρθρο 21

Με τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις και ανάλογους κανόνες λειτουργίας μπορούν να συγκροτούνται οργανώσεις μέσω του διαδικτύου. Για τα τοπικά θέματα που αφορούν τα μέλη τους, αυτά μπορούν να μετέχουν σε οργανώσεις τοπικού χαρακτήρα.

Αρθρο 22

Οργανώσεις επαγγελματικού ή άλλου ειδικού προσανατολισμού μπορούν να ιδρύονται μόνο με συμβουλευτικό ή οργανωτικό χαρακτήρα χωρίς συμμετοχή στις αποφάσεις του κινήματος.

Άρθρο 23 Δευτεροβάθμιες οργανώσεις τοπικού χαρακτήρα.

1.         Οι ΔΗ.Τ.Ο. μπορούν με απόφασή τους να ιδρύουν δευτεροβάθμιες οργανώσεις σε επίπεδο, νομού, περιφέρειας ή οποιουδήποτε άλλου προσδιορισμού επιθυμούν και κρίνουν σκόπιμο. Για την ίδρυση και την συμμετοχή μίας ΔΗ.Τ.Ο. σε δευτεροβάθμια οργάνωση απαιτείται απόφαση των μελών της που λαμβάνεται με την συνήθη απαρτία και πλειοψηφία.

2.         Οι ιδρυόμενες δευτεροβάθμιες οργανώσεις μπορούν να έχουν μόνο συντονιστικό ή οργανωτικό χαρακτήρα και αρμοδιότητες. Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας δεν είναι δυνατή. Οι αποφάσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων για τα θέματα που τις αφορούν δεν δύνανται να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα παρά μόνο για απλά συντονιστικά ή οργανωτικά ζητήματα. Δεν έχουν επίσης την δυνατότητα πολιτικής πρότασης στις ΔΗ.Τ.Ο..

3.         Οι ΔΗ.Τ.Ο. μετέχουν στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις με ίσο αριθμό εκπροσώπων.

4.         Οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις λειτουργούν εσωτερικά με ανάλογη εφαρμογή των όρων που ισχύουν για τις ΔΗ.Τ.Ο. και πάντα δημοκρατικά. Σε περίπτωση έντονων διχογνωμιών αρμόδιες για την επίλυση των ζητημάτων είναι οι ΔΗ.Τ.Ο.  που μετέχουν σε αυτές.

5.         Τα κεντρικά όργανα του κινήματος μπορούν να προτείνουν στις ΔΗ.Τ.Ο. την δημιουργία δευτεροβάθμιων οργανώσεων με τα ανωτέρω πάντα χαρακτηριστικά και αρμοδιότητες.

6.         Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για την δημιουργία, την διάλυση  ή διάσπαση των ΔΗ.Τ.Ο., όπως και για κάθε θέμα που αφορά την συμμετοχή σε αυτές, ανήκει στις ΔΗ.Τ.Ο. .

 

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Blog στο WordPress.com.